Interjú Tóbiás Józseffel
Új időszámítást ígér jövő hétfőtől az MSZP-ben Tóbiás József elnök, aki erről a vadonatúj pártról most csak annyit árul el: ennek az első lépése, hogy az MSZP nem állhat Bokros Lajos mögé a főpolgármester-választáson. A két hónapja megválasztott elnök nem tart az MSZP megszűnésétől, bár a választások után számít vitákra a párton belül és Gyurcsányékkal is, akiket most nem segítene frakcióval.
Interjú Tóbiás Józseffel

Új időszámítást ígér jövő hétfőtől az MSZP-ben Tóbiás József elnök, aki erről a vadonatúj pártról most csak annyit árul el: ennek az első lépése, hogy az MSZP nem állhat Bokros Lajos mögé a főpolgármester-választáson. A két hónapja megválasztott elnök nem tart az MSZP megszűnésétől, bár a választások után számít vitákra a párton belül és Gyurcsányékkal is, akiket most nem segítene frakcióval. Azon nem gondolkodik, lenne-e miniszterelnök.

 

Vasárnap melyik főpolgármester-jelöltre fog szavazni?

 

Egyikre sem, mert nem vagyok budapesti lakos.

 

Ilyen könnyen nem ússza meg. Mit tanácsol a fővárosi szocialista barátainak, kire húzzák az ikszet?

 

Az összes baloldali polgármester- és képviselőjelöltre.

 

És mit csináljanak a főpolgármesteri szavazólappal?

 

Én és az MSZP országos elnöksége úgy látjuk, hogy a kerületekre kell helyeznünk a hangsúlyt. A változás igazi garanciája, ha a kerületekben a baloldali polgármesterek nyernek sorra, így a közgyűlés is baloldali többségű lehet.

 

Jól értem, hogy nem szeretné kimondani, hogy ön nem húzná be az ikszet Bokrosra, és legszívesebben üresen adná vissza a főpolgármesteri szavazó lapot?

 

Ez nem a személyről, hanem az értékekről szól. Nincs olyan jelölt, aki képviselni tudná azokat az értékeket, amelyeket mi fontosnak tartunk: az esélyt, a szolidaritást, a biztonságot. Ezért jutott arra az elnökség, hogy nem támogatja Bokros Lajost.

 

Kinek a hibája, hogy előállt ez a helyzet, hogy nincs a baloldalnak főpolgármester-jelöltje Budapesten?

 

Hadd idézzem Márai Sándort: „Mindaz, amit a világ akarhat tőled, alku és félmegoldás. Csak az számít, amire te szerződtél önmagaddal és jellemeddel. Ebben a szerződésben nincs alku.” Én örököltem az elmúlt öt-tíz év politikai, szervezeti és gazdasági helyzetét, és ez az örökség még október 12-ig tart. Ezzel már nem lehet mit kezdeni, de október 13-tól egy, a jelenlegi kormánnyal szembeni alternatívát felépítő, társadalmi tömegekkel rendelkező MSZP-t fognak látni.

 

Az interjó folytatását az Indexen olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    +    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.