Index: Alakul a kormányváltás forgatókönyve
Az LMP, a rendszerkritikus civil szervezetek és a jelenleg egyetlen lehetséges konszenzusos miniszterelnök-jelöltként számon tartott Bajnai Gordon között elindult a közeledés. Az ökopárt és a civilek lassan mintha békülékenyebbnek mutatkoznának az MSZP-vel, de még nagyon mély az árok. Gyurcsánnyal senki se számol.
Index: Alakul a kormányváltás forgatókönyve

A 2014-ben a Fidesz leváltására készülő demokratikus pártokat és civil csoportosulásokat nehéz helyzetbe hozták az új választási szabályok. A következő, 200 fős parlamentben 106 egyéni választókerület lesz, emiatt, valamint az egyfordulós rendszer matematikájából következően a parlamenti többség megszerzéséhez legalább a választókerületek felében győzni kell.

 

Egyedül nem megy

A szavazáshoz szükséges előzetes regisztráció következményként a választás kimenetele elsősorban a már a regisztrációs időszakban is biztos pártválasztónak tekinthető szavazópolgárokon múlik majd, a bizonytalanok jelentős része ugyanis a nemzetközi tapasztalatok és a legfrissebb hazai közvéleménykutatás szerint nem regisztrálja magát. (Az Ipsos friss közvéleménykutatása azt prognosztizálja, hogy a regisztráció minden négyből egy választót lemorzsol, mivel azonban a ténylegesen választóknál előzetesen mindig többen ígérik a részvételüket, ez az arány még nagyobb lehet.)

 

Az alacsony választási részvétel a Fidesznek kedvez (éppen ezért vezetik be a regisztrációt), egy ésszerű, és a választók szemében kellően vonzó, kormányképesnek tűnő baloldali összefogás azonban talán felboríthatja a papírformát. 

 

A teljes írást az Indexen olvashatják.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.