Index.hu: Jegyrendszerre adott szabadság
A Demokrácia és Dilemma Intézet szerint a feliratkozásos választási rendszernek racionális értelme nincs, egyetlen várható hatása az lesz, hogy csökken majd a választási részvétel. Az új törvényeket kifejezetten 2014-re szabták.
Index.hu: Jegyrendszerre adott szabadság

Kedden nyújtotta be két fideszes (Lázár János, Kósa Lajos) és egy KDNP-s (Vejkey Imre) képviselő az új választási törvényt a parlamentnek. A terv alapján várhatóan kevesebb ember több jelölt közül válogathat majd. Nem árt résen lenni, mert aki nem regisztrál, az négy évre elveszti választójogát.

 

A Demokrácia és Dilemma Intézet már korábban is jelezte, hogy értelmetlennek és károsnak tartja a regisztrációt. Meggyőző érvet azóta sem adott elő a Fidesz mellette.

 

Két szisztéma az az egy szisztéma

Orbán Viktor szeptember 7-én a Kossuth Rádióban így magyarázta a feliratkozás szükségességét: „Minden szakértő azzal ért egyet, hogy egy rendszernek kell lennie, vagyis nem lehet az egyik embernek ilyen, a másiknak olyan szisztémát kialakítani, ezért a Magyarországon élőknek is lesz feliratkozás.” Orbán arra gondolt, hogy a nem Magyarországon élő állampolgárok csak feliratkozással tudják jelezni részvételi szándékukat, hiszen például a 2010 óta állampolgárságot kapott határon túli magyarok nem szerepelnek a magyarországi választói névjegyzékben. 

 

A teljes cikket az Indexen olvashatják.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    +    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.