Így szakad ketté Magyarország - Ennyire szegény a középosztály
Tovább nőtt a jövedelmi egyenlőtlenség mértéke Magyarországon tavaly, de így is az EU-28 átlaga alatt van az ezt bemutató Gini-koefficiens itteni értéke. A hazai középosztály a legkisebb jövedelmű osztrákokkal, németekkel és angolokkal van pariban.
Így szakad ketté Magyarország - Ennyire szegény a középosztály

Számottevően nőtt tavaly Magyarországon a jövedelmi egyenlőtlenség a Eurostat friss adatai szerint, miközben továbbra is a legkevésbé tehetős országok közé tartozik (utóbbiról cikkünk végén látható egy tanulságos grafikon). A jövedelmi egyenlőtlenségek mérésére az egyik leggyakrabban használt mutató, a Gini-koefficiens (ennek 0 értéke a teljes egyenlőséget, 100-as szintje pedig a tökéletes egyenlőtlenséget jelzi) értéke 2013-ban 28 ponton állt Magyarország esetében a 2012-es 26,9-et követően. Ezzel minden bizonnyal továbbra is az EU-28 átlaga alatt vagyunk: 2012-ben az uniós érték 30,6 pont volt, a 2013-as adatot még nem közölte az Eurostat, ahogyan számos ország tavalyi indexe sem ismert még.

 

Az egyenlőtlenség növekedését jelző Gini-index egybevág a Tárki kutatásainak eredményeivel: egy 2013 őszén ismertett jelentésük szerint tavalyelőtt már a magyarok csaknem fele élt olyan háztartásban, ahol a szegénység, a munkanélküliség és a társadalmi kirekesztettség valamilyen formája megmutatkozott. Szintén tavaly ősszel közölte a KSH, hogy tovább nyílt az olló 2013 első felében az egy évvel korábbihoz képest a legtehetősebbek és a legszegényebbek között a fogyasztási statisztikák szerint.

 

A 2012-es értékkel Európában Magyarország a kilencedik helyen állt, vagyis 19 országban volt nagyobb a jövedelmi egyenlőtlenség, mint itt. Az egyenlőtlenség ugyanakkor - ahogy az az alábbi ábrából is kiderül - nőtt az elmúlt években.

 

A teljes cikk a Napi.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.