Így emelhet még áfát Orbán Viktor
Bár az unióban nincs és nem is lehet luxusáfa, Orbán Viktor mégis bevezetné - és be is vezetheti. Megvan a módszer, hogyan fizethetünk még többet az államnak.
Így emelhet még áfát Orbán Viktor

"Újabb nekirugaszkodásra lesz szükség" a luxusáfa ügyében, mert így vállhat teljessé a magyar adórendszer igazságossága - mondta Orbán Viktor néhány hete, az ékszerekre, gépkocsikra bevezetni szándékozott 30-35 százalékos adóról. A 35 százalékos extra áfakulcs bevezetésével a kormány ugyanis megpróbálkozott korábban, de - amint az várható volt - azonmód elbukott az Európai Unió legszigorúbb irányelveinek egyikén, az áfa-direktíván.

 

Az ugyan nem határozza meg, hogy mekkora lehet a felső adókulcs - ami most is nálunk a legmagasabb 27 százalékkal -, azt viszont kiköti, hogy ez úgynevezett "általános" kulcs, aminek minden termékre vonatkoznia kell, és ettől lehet lefelé eltérni a meghatározott kivételeknél (ilyen az élelmiszer, a fűtés és sok más dolog), de azt is csak két kisebb kulcscal. Vagyis: csak a luxustermékekre nem lehet 35 százalékos áfát bevezetni, azt általánosságban kellene így megtenni, ráadásul nem lehet egy áfa-rendszerben négy adókulcs, csak három.

 

Az adószakértők szerint azonban van lehetőség arra, hogy a kormány megkerülje ezt a szabályt. Ha ugyanis nem luxusáfát vezet be, hanem luxusadót, máris megvan a megoldás. Extraadót ugyanis meghatározott termék- vagy szolgáltatás-körre ki lehet vetni a szabályok értelmében.

 

A cikk folytatása a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    -    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.