Így betonozza be a Fidesz a hatalmát
A fideszes Gulyás Gergely módosítója sem javít érdemben azon, hogy a választási csalás határát súroló, durván aránytalan mandátumszámítási rendszert vezetne be a Fidesz a fővárosban.
Így betonozza be a Fidesz a hatalmát

Az eredeti kormánypárti salátatörvény az indoklás szerint "jól szolgálja egy valóban európai, jól működő, demokratikus és magán spóroló fővárosi vezetés létrejöttét", ám valójában nem más célt szolgál, mint a fővárosi közgyűlés tagjai választásának alapvető átírásával bebiztosítja a testületben a kormánypártok jelenlegi egyfős többségét, sőt, azt kétharmad-közelire növeli, a Fidesz-KDNP támogatottságának érdemi növekedése nélkül is. 

 

A változtatások lényege, hogy a jelenleg 33 fős - plusz a főpolgármester -, pártlistákról választott fővárosi közgyűlést már idén ősztől a mindenkori 23 kerületi polgármester alkotná, 9 képviselő pedig egy úgynevezett "kompenzációs listáról" - amelyen a vesztes kerületi polgármester-jelöltek szerepelnek - jutna be. Az új testület több, mint kétharmada tehát "alanyi jogon", polgármesterként kerülne be, úgy, hogy a négy-ötszörös lakosságszám-különbségű kerületek ugyanúgy egy mandátumot "érnének". Ez az aránytalanság figyelhető meg a kompenzációs listáknál is, és Gulyás javaslata csak utóbbira kínálna megoldást a töredékszavazatok számításának a kerületek lakosságszámához viszonyított arányosításával.A salátatörvényhez amúgy a hétfő éjféli határidőig összesen kilenc módosító indítvány érkezett, viszont csak kettőt támogatott az Országgyűlés igazságügyi bizottsága: Gulyásét és Fodor Gáborét. A független képviselő azt javasolta, hogy legyen lehetőség a többes ajánlásra az önkormányzati választáson. Indoklása szerint a többes jelölés tilalma "megteremti a nagy pártok, azaz a kormánypárt lehetőségét arra, hogy már a nála kisebb ellenfelek indulását is megakadályozza".
 


Az a párt ugyanis, amely elsőként adja le a gyűjtőíveket, még szerencsés lesz, hiszen azokban kizárt lesz a többes ajánlás előfordulása, és ha a jelöltet jogerősen nyilvántartásba vették, utána hiába volt több aláírása az ajánlónak, ez az első lesz érvényes, a többi nem. "Ha ehhez hozzáképzelünk némi szándékosságot, akkor egyes pártaktivistáknak kifejezetten érdekük lesz, hogy az ellenérdekelt felek gyűjtőíveit tömegesen aláírják, és ezáltal érvénytelenítsék azokat" - hívta fel a figyelmet Fodor.

 

A teljes cikk a Stop.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    -    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.