Időközi választások: ledőlhet a bálvány?
Orbán Viktor elnöki esélyét veszélyeztetik az időközi választások. Nem is a veszprémi voksolástól tartanak a kormánypártban: a tapolcai eredménye kezdheti ki igazából a kormányfő legyőzhetetlenségének mítoszát.
Időközi választások: ledőlhet a bálvány?

Orbán Viktor legyőzhetetlenségének a mítoszát a fideszesek szerint nem a veszprémi voksolás veszélyezteti, hanem a tapolcai. A Fideszben és a kormányban már karácsony előtt aggódtak az orbáni kétharmadot biztosító tapolcai mandátum miatt. A Lasztovicza Jenő halálával január 8-án megüresedett helyen legkésőbb május 3-ig újabb időközi választást kell ugyanis tartani.

 

Pedig a választókerületek határainak átrajzolásával a Fidesz 2014-ben már semmit nem bízott a véletlenre, a hagyományosan jobboldali többségű tapolcai körzethez „delegálták” Ajka városát is, ahol korábban a szocialisták támogatottsága volt nagyobb. A tapolcai körzet hatvan, nagyrészt Balaton-felvidéki településből áll, a lakóinak száma pedig mintegy 85 ezer, és a népesség több mint fele két városban, a 28 ezer fős Ajkán és a 16 ezres Tapolcán él. A 2010-es választásokon Lasztovicza Jenő Tapolcán 60 százalékkal győzött, míg a szocialisták 17 százalékkal a Jobbik mögött végeztek. A Fidesz Ajkán is ötven százalék fölött teljesített.

 

A 2014-es parlamenti választáson – a már átrajzolt körzethatárok és lényegesen alacsonyabb részvétel mellett – Lasztovicza ismételni tudott, a szavazók 43 százaléka támogatta, míg a baloldali jelölt 27 százalékkal a második lett. A szocialisták lettek a befutók viszont az ajkai szavazókörök többségében.

 

A cikk a Nol.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    -    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.