Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Hivatalosan is Botka az MSZP miniszterelnök-jelöltje

MSZP  ─   Hír  ─   2017. május 28. 07:54   ─   2022. október 19. 22:33

Hivatalosan is Botka az MSZP miniszterelnök-jelöltje
Csaknem minden küldött rá adta a voksát. Programbeszédében azt mondta, hogy az elégedetlen többséget képviseli. Az első útja Brüsszelbe vezet.Az MSZP kongresszusa megválasztotta a párt miniszterelnök-jelöltjének Botka László szegedi polgármestert – jelentette be az ellenzéki párt elnöke szombaton Budapesten. Molnár Gyula közölte, a 292 küldöttből 280-an szavaztak a kormányfőjelölti posztra egyedül aspiráló Botka Lászlóra. 

 

A pártelnök kongresszusi beszédében azt mondta, a 2018-as választás tétje: Orbán Viktor vagy Európa. Értékelése szerint a Fidesz becsapta az országot, eldobta a konzervatívok minden becsülendő értékét. A nemzeti büszkeségből cinizmus és arrogancia lett, a múlt értékeinek képviseletéből urak és szolgák rendszerének építése, az európaiságból keleti diktátorok felé fordulás – tette hozzá.

 

Molnár azt mondta, az MSZP nem egy szűk elit, a kevesek, hanem sokak érdekében fog kormányozni. A tehetősebbektől több felelősséget, hozzájárulást várnak, és ebből azokon segítenek, akik nehezebb körülmények között élnek.  „Gyere mondj egy beszédet” – invitálta aztán a pódiumra a pártja miniszterelnök-jelöltjét.

 

Botka ezt a beszédet az „Adjuk vissza Magyarországot a népnek!”  felkiáltás jegyében kezdte. Szerinte két részre szakadt a nemzet. Nem jobb-baloldal, gazdag és szegény között húzódik a szakadék, „mélyebb, keserűbb” a megosztottság, amelyben az egyik nemzetrészt azok képviselik, akik elégedettek, és jól jártak az elmúlt hét évben, a másikat pedig – fejtegette – az elégedetlenek többsége, akiket kitaszított a rendszer. Az elégedetlenek sokkal többen vannak, ő pedig az elégedetleneket képviseli. Itt az idő, hogy egybeforasszuk a nemzetet – fűzte hozzá.

 

„Ország-világ előtt ki kell mondanunk, hogy az elmúlt 27 évben az Orbán-kormány okozta a legnagyobb kárt Magyarországnak, amely Vlagyimir Putyinnak adja el az országot. Ez 2018 tétje. Elég volt a fideszes rémuralomból, a rabszolgaságból, elég volt a gyűlöletkeltésből, az egymás ellen hergelésből” – hangsúlyozta.

 

 

Botka ezután elmesélte, hogy az országjáró körútján sokszor hallja, hogy rosszul élünk és így is fogunk meghalni – ennek kapcsán arról beszélt, hogy 50 ezer kisiskolás éhezik 200 ezer közmunkás havi 54 ezret visz haza, 500 ezer magyar ment külföldre 1,2 millió munkavállaló pedig minimálbért vagy annál kevesebbet keres –, de úgy vélte, nem az rossz, amit az emberek mondanak, hanem ahogyan mondják, ugyanis elvették tőlünk a reményt, hogy egyről a kettőre juthatnak, hogy „ha nem is nekünk, az unokáinknak” jobb lesz. Szerinte a Fidesz fosztotta meg az embereket a reménytől, a választási törvény módosításával akarta elérni, hogy az emberek elhiggyék, nem lehet leváltani. „A Fidesz a XXI. század legnagyobb nemzetgyilkosa” – fűzte hozzá.

 

A teljes cikk a 168Óra.hu-n olvasható.