Harangozó Gábor: Nem Orbán, hanem Brüsszel védi az érdekeinket
Nem tekinthető legitimnek az a kormány, amely mindent elkövet azért, hogy demokratikus úton ne legyen leváltható - jelentette ki Harangozó Gábor, szocialista képviselő. Szerinte épp ezért lehet indokolt, hogy az uniós szervezetek mindent megtesznek a magyar állampolgárok jogainak és jólétének megvédése érdekében, akár az Orbán-kormánnyal szemben is.
Harangozó Gábor: Nem Orbán, hanem Brüsszel védi az érdekeinket

STOP: Csak a frakcióval rendelkező pártok találkozhattak tegnap az országgyűlési hivatal szervezésében a Velencei Bizottság tagjaival. Ennek ellenére az MSZP a maga találkozójára meghívta a képviselőcsoport nélküli ellenzéki erőket.



Harangozó Gábor: Sok részletkérdésben van köztünk ellentét, de az alapkérdésben nincs: Magyarország működési feltételei szempontjából a legfontosabb a jogállamiság, az emberi jogok tiszteletben tartása, a szabad véleménynyilvánítás és a tisztességes, független igazságszolgáltatáshoz való jog. Az ellenzéki egyeztetések során is ez volt az a téma, amiben minden ellenzéki erő egyetértett. Éppen ezért szimbolikus gesztusnak tartottuk, hogy a Velencei Bizottság ne csak velünk találkozzon, hanem a többi, demokratikus ellenzéki erővel is.

 

- Tisztázzuk a procedúrát, mivel sok uniós szervezet jelezte nemtetszését a negyedik alaptörvény-módosítással kapcsolatban. Ki az, aki felkérte a Velencei Bizottságot a vizsgálatra, kihez kerül a jelentés és mi lesz, lehet a sorsa, következménye?



- Több szál ér össze. Két éve indult egy monitoring-eljárás "Magyarország jogrendjében és az alapvető emberi jogok tekintetében történt súlyos visszaesések miatt" címmel az Európa Tanácsban. Az ET nem az Európai Unió, hanem egy 47 tagországgal rendelkező szervezet, amelynek elsődleges feladata a jogállamiság és az emberi jogok tiszteletben tartásának megkövetelése és fejlesztése. Az ET-tagság megszerzése előtt minden állam átesik egy átvilágításon, hogy a testület lássa: miként érvényesülnek az alapjogok az adott országban. Magyarország esetében más a helyzet: még soha nem fordult ilyen elő, de azt kezdeményezték az ET-képviselők - minden frakcióból -, hogy új monitoring eljárás induljon velünk szemben, noha már tagok vagyunk. Ez nagyon súlyos döntés. A folyamat két éve zajlik, ennek a keretében kérte fel az Európa Tanács a Velencei Bizottságot, hogy tényszerűen vizsgálja meg a magyar jogalkotást: megfelel-e ezeknek a követelményeknek. A Velencei Bizottság teljesen független, nagy tekintélyű jogászokból álló társaság, amelybe minden tagállam delegál alkotmányjogászokat. Kifejezetten jogi összevetést készítenek, nem politizálnak. Számtalan magyar jogszabállyal kapcsolatban fogalmaztak meg kritikát, hívták fel a kormányt módosításra, azonban sok esetben a kabinet inkább trükközött, hazudozott, nem hajtott végre valódi, érdemi módosítást. Ezek a turpisságok kiderültek és a sok kritika vezetett oda, hogy mára elfogyott a bizalom, ezért sokkal határozottabban lépnek fel, mint korábban.

 

A teljes interjú a Stop.hu-n olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    +    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.