Hányan döntik el a következő választást?
Az induló politikai évad leginkább a Fidesznek, másodsorban az MSZP-nek hozott sikert, az előbbinek 17-ről 19 százalékra emelkedett a támogatottsága, utóbbinak 14-ről 15 százalékra bővült a tábora a választókorú népesség körében;
Hányan döntik el a következő választást?

a feliratkozástól való távolmaradás miatt minden politikai erőtől hasonló mértékben szakadnak le szavazók, minden negyedik potenciális voksoló "lemorzsolódhat" - állapította meg legfrissebb kutatásának eredményeként az Ipsos. 

 

A közvélemény-kutató - 1500 fő megkérdezésével, az ország felnőtt lakossága körében szeptember első felében készült, az MTI-hez csütörtökön eljuttatott - felmérése szerint a fenti eredmény a kormánypárt esetében az idei legnagyobb támogatottságot jelenti, az MSZP pedig beállította a választások óta - júniusban is mért - legjobb eredményét. A Jobbik maradt a múlt havi 8 százalékon, az LMP híveinek száma ismét csökkent egy kicsit, jelenleg 2 százalékos a tábora. Továbbra is a választókorú népesség 2 százaléka támogatja a Demokratikus Koalíciót (DK) is. A pártoktól távolságot tartók aránya 52 százalék, szinte azonos az elmúlt két hónapban mérttel.

 

Az Ipsos összegzése alapján a részvételüket biztosra ígérő és pártot választók közege továbbra is kis létszámú, ezért a körükben mért adatok tájékoztató jellegűek. Itt, a biztos pártválasztók körében a Fidesz 40, az MSZP 32 százalékos, a Jobbik 17 százalékon áll, az LMP-nek 5, a DK-nak 4 százalékos a tábora.

 

Jelenleg a választópolgárok bő felének, 54 százalékának van valamilyen mértékű részvételi hajlandósága. A választásokra való előzetes feliratkozásukat 41 százaléknyian valószínűsítik, tehát e szabály esetleges bevezetésével minden negyedik potenciális szavazó távol marad a voksolástól - áll az Ipsos elemzésében. 

 

A teljes írást a nol.hu-n olvashatják.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.