Gyatra, de romlik is a magyar versenyképesség
Három helyet visszaesett Magyarország a Világgazdasági Fórum versenyképességi rangsorában. Még a régiót is lehúzzuk, pedig az sem teljesít fényesen.
Gyatra, de romlik is a magyar versenyképesség

Három helyet rontott Magyarország a svájci davosi tanácskozásból létrehozott Világgazdasági Fórum legfrissebb versenyképességi rangsorában. 2013-ban hazánk a vizsgált 148 ország közül a 63. helyet foglalja el, ezzel az Európai Unió 28 országa közül a 24. Az élen nem történt változás, továbbra is Svájc számít az intézet szerint a világ legversenyképesebb országának, amit Szingapúr és Finnország követ. Németország két helyet javítva, idén a negyedik. A legkevésbé versenyképes EU-tagállam Görögország (91.), Szlovákia (78.) és Románia (76.). A visegrádi országok közül Csehország a 46. (7 helyet rontva), míg Lengyelország a 42., ezzel pedig a régió legversenyképesebb államává vált, helyet cserélve Csehországgal. A legtöbb helyet javító ország az EU-ban Málta (47-ről 41-re), valamint Horvátország (81-ről 75-re), míg a legtöbb helyet Csehország után Szlovákia (71-ről 78-ra), és Olaszország (42-ről 49-re) rontotta. Az új tagállamok közül Észtország számít a legjobbnak (32.). Az unióban egyértelmű a különbség: az északi államok versenyképesebbek a délieknél, a nyugatiak a keletieknél.

 

A svájci szervezet versenyképességi indexében több mint száz összetevőt vizsgálnak országonként – statisztikai adatokból és vállalatvezetői felmérések eredményeiből nyerik a 20 ezer imputadatot, amelyből bonyolult súlyozási eljárás után alakulnak ki a versenyképességi indexek. (Az indexek így önmagukban nem értelmezhetők, csak egymással összevetve – országonként, vagy időben). A vizsgálat tárgya a termelékenység bővülésének tizenkét pillére, külön index készül az országok intézményi hátteréről, infrastruktúrájáról, árupiaci fejlettségéről, innovációjáról: minél jobb eredményt érnek el itt az országok, annál jobb lesz a helyezésük a versenyképességi rangsorban.

 

Az EU28 versenyképességi pontszáma például 4,7 lett, ami jóval alacsonyabb, mint az Amerikai Egyesült Államok (5,48), valamint Japán (5,4) száma. A képet tovább árnyékolja, hogy a BRIC (Brazília, Oroszország, India és Kína) országok pontszáma (4,43) alig valamivel kevesebb, mint az Európai Unióé összesen. Ha csak az EU15-re nézzük meg ugyanezt, akkor kicsivel jobb a helyzet (5,01), ám míg így is messze elmarad az USA-tól és Japántól. Az új EU-tagállamok versenyképességi pontszáma pedig 4,33 – rosszabb, mint a BRIC-országoké. A világ összes többi országának (tehát az USA, Japán, EU és BRIC nélkül) átlagos pontszáma pedig 3,61.

 

A teljes cikk a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.