Garanciák kellenek a választási csalások kiszűrésére
Az MSZP szerint konkrét garanciákra van szükség a választási visszaélések kiszűrésére. Molnár Zsolt, a szocialisták budapesti elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a jelenlegi eljárási szabályok alapján nem lehet tisztességes választást tartani, a visszaélésekre lehetőséget adó szabályozás megkérdőjelezi a választások legitimitását.
Garanciák kellenek a választási csalások kiszűrésére

Ám hozzátette, nem állítja, hogy az eljárási szabályok kizárják a Fidesz-kormány leváltását, mert a titkos szavazás továbbra is megteremeti ennek lehetőségét.

 

Az MSZP nem vitatja el a határon túli magyar állampolgárok választójogát, ellenben botrányosnak tartja a rájuk vonatkozó eljárási szabályokat. Ezért - folytatta a szocialista politikus - sürgetik, hogy a kormány mielőbb teremtsen érdemi garanciákat a választási csalások kiszűrésére, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező szavazók például kapjanak utólagos értesítést levélben a voksuk beérkezéséről.

 

Emellett az MSZP csak írásos meghatalmazás esetén tenné lehetővé, hogy valaki összegyűjtse és mások helyett dobja be a konzulátusokon, illetve a nagykövetségeken kihelyezett urnába a szavazóborítékot.

 

A fideszes Gulyás Gergely előzőleg azt mondta, a választási eljárási törvényben rögzített garanciák kizárják az olyan választási csalásokat, amelyek érdemben befolyásolhatnák a szavazás eredményét. Molnár Zsolt szerint azonban annak eldöntése, hogy mi számít érdemi visszaélésnek, nem a Fidesz kompetenciája, a csalás pedig minden esetben gyengíti a választás legitimitását.

 

Gulyás Gergely állítását Molnár Zsolt ahhoz hasonlította, mint ha valaki azt mondaná: egy száztojásos rántotta minőségét nem befolyásolja érdemben, ha egy záptojás is belekerül.

 

A magyarországi állandó lakhellyel nem rendelkező határon túli magyar választópolgárok választási regisztrációja csütörtökön kezdődött meg.

 

(MTI)

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    -    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.