Fidesz: 25 év a jogállamiságtól az egyszemélyi irányításig
25 évvel ezelőtt, 1988. március 30-án 37 fiatal értelmiségi meglapította a Fideszt a Bibó István Szakkollégiumban. Az önmeghatározásuk szerint "liberális, radikális és reformer" közösség tüntetéseken igyekezett eljuttatni a véleményét, állásfoglalását, elképzeléseit. Alapelveik között kiemelten a jogállamiság, parlamentáris demokrácia, kulturális sokszínűség szerepelt.
Fidesz: 25 év a jogállamiságtól az egyszemélyi irányításig

Mivel fiatalok voltak, így egyértelműnek tűnt, hogy 35 évben korlátozzák a tagok életkorát.Az idő, és az Antall József vezette MDF-kormány hibái azonban új lehetőségeket kínáltak számukra, amibe rögvest megkapaszkodva 1992-ben - bár épp ebben az évben vették fel őket Liberális Internacionáléba - a Fidesz Orbán Viktor és Kövér László vezetésével jobboldali konzervatív irányba mozdult el és centralizálta a párt irányítását. Ez már sokaknak nem tetszett, ekkor sok meghatározó alapító távozott a Fideszből. Ezt követően 93-ban a fiatal alapítók belátták, hogy a kezdetben meghatározott 35 éves korhatár nem alkalmas számukra életük végéig vezetni a pártot, így eltörölték azt.

 

1995-ben már Fidesz Magyar Polgári Pártra változott a név és 2000-ben lecserélték a Liberális Internacionálét az Európai Néppártra. Azt kevesen értik, miért kellett erre ilyen sokat várni, és mitől volt liberális az 1998-ban az MDF-fel és a kisgazdákkal kormánykoalíciót alkotó Fidesz.

 

A teljes cikket a Stop.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    +    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.