Félrevitt kivándorlók
Elveszíthetik az egyéni képviselőjelöltekre adható szavazatukat a külföldön élő magyar állampolgárok, ha nem visznek magukkal magyarországi lakcímkártyát a külképviseletre a voksoláskor.
Félrevitt kivándorlók

A Népszava birtokába került, az egyik helyi választási irodától származó tájékoztató levélben a személyazonosító dokumentumok között elfelejtették felsorolni ezt, csak más hatósági igazolványokat kértek, így a választók a szavazás napján szembesülhetnek azzal: csak országos listára voksolhatnak.

 

Újabb eszközzel akadályozzák a magyarországi lakóhellyel rendelkező, ám külföldön tartózkodó magyar állampolgárok választáson való részvételét. Egy lapunk birtokába került, az egyik helyi választási irodától származó levél szerint legalábbis az illetékesek félretájékoztatják a külképviseleti névjegyzékbe bejelentkezett választókat, akik így elveszíthetik az egyéni képviselőjelöltre való voksolás lehetőségét. Egy nyugat-európai országban dolgozó magyar, aki bejelentette igényét, hogy külföldről kíván szavazni áprilisban, olyan választ kapott a helyi választási irodától, amelyből nem derül ki, hogy a magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárokat megillető két - az egyéni jelöltre való és az országos listás - voks leadásához, a levélben vastagon szedve jelölt hatósági igazolványokon kívül a lakcímkártyát is be kell mutatni.

 

Lakcímkártya nélkül nem lehet országgyűlési egyéni választókerületi jelöltre szavazni - mondta lapunknak Tóth Zoltán. A választási szakértő szerint az a választópolgár, aki jóhiszeműen a személyre szólóan megkapott tájékoztatást megfogadja, vélhetően nem visz majd magával lakcímkártyát, így csak országos listákra szavazhat. Felidézte, a hatályos választási eljárási törvény úgy rendelkezik, hogy a szavazóhelyiségben (akár Magyarországon, akár a külképviseleten) a választópolgárnak igazolnia kell "személyazonosságát, valamint lakcímét vagy személyi azonosítóját" - utóbbi szintén a lakcímkártyán szerepel csak, így az nem elhagyható.

 

Tóth kiemelte: a jogszabály értelmében a szavazatszámláló bizottság vissza kell, hogy utasítsa azt, aki nem tudja személyazonosságát és lakcímét vagy személyi azonosítóját igazolni. Magyarán hiába regisztrált személyesen vagy levélben a külképviseleti névjegyzékbe valaki, ha a helyszínen nincs nála a magyarországi lakcímét igazoló dokumentum, akkor az aszerinti egyéni jelöltek között nem, csak az országos pártlisták közül választhat. "A választópolgárt így alaptörvény ellenesen megfosztják az egyik szavazatától" - emelte ki Tóth, aki szerint a Nemzeti Választási Irodának (NVI), vagy a helyi választási irodáknak ki kellene egészíteni a tájékoztatást.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    -    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.