Felgyorsul a rezsiharc, újabb uniós bírálat jöhet
Előrehozzák a „kettes számú” rezsicsökkentés törvénybe foglalását. Az eredetileg tervezett október vége helyett már a jövő héten dönthet a parlament a rezsicsökkentés folytatásáról – közölte Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője.
Felgyorsul a rezsiharc, újabb uniós bírálat jöhet

A gyorsítást a 11,1 százalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentés november elsejei hatálybaléptetésével és az arra szükséges felkészüléssel magyarázta. A sietségnek lehet más oka is. A BruxInfo értesülése szerint a magyar energiapiaci szabályozás több elemét is kifogásolta az Európai Bizottság. Brüsszel még augusztusban küldött Budapestre levelet, amely az „előzetes eljárás” szabályai szerint annak gyors tisztázására hivatott, hogy az ügyben indokolt-e kötelezettségszegési eljárást indítani. A magyar válasz még nem ismert.

 

Marlene Holzner energiaügyekben illetékes bizottsági szóvivő magyar újságírókkal beszélgetve nem akarta megerősíteni a vizsgálódás hírét. Általánosságban elmondta: a bizottság továbbra is szorgalmazza, hogy a hatóságilag szabályozott árakat meg kell szüntetni, és kiskereskedelmi szinten is a piacnak kell szabályoznia az árakat, mert meggyőződésük, hogy hosszú távon ez olcsóbb a fogyasztónak. Hozzátette: a bizottság megérti, hogy ebben a válságos időszakban nem mindenki bírja fizetni a magas energiaszámlákat, de őket szociális alapon, célzottan kellene támogatni.

 

A bizottság egyelőre szép szóval próbálja meggyőzni a tagállamokat, szüntessék meg a központilag meghatározott árakat, engedjenek teret a piaci szabályozásnak. A bizottságnak elsősorban a magyar hálózati tarifarendszerrel van problémája: a lakosság ma kevesebbet fizet hálózati díjként, mint a cégek – márpedig ugyanazért kétféle díjat kérni diszkrimináció. Répássy Róbert igazságügyi államtitkár munkatársunknak azt mondta: tárcájához még semmilyen levél nem érkezett az ügyben.

 

A cikket teljes terjedelmében a nol.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.