Felemás értékelés Brüsszelből
Az Európai Bizottság (EB) sem idén, sem jövőre nem látja 3 százalék alattinak a GDP arányos költségvetési hiányunkat, az idei évre éppen 3, jövőre pedig 3,3 százalékos deficitre számítanak. Így továbbra is bizonytalan, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (ECOFIN) június végén hogyan dönt a Magyarország ellen kilenc éve folyó túlzottdeficit-eljárásról.
Felemás értékelés Brüsszelből

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a jövő szerdai kormányülésen döntenek arról, hogy szükségesek-e korrekciós intézkedések.Az Orbán-kormány - a tavalyi kétségtelenül biztató - adatok nyomán nagyon bizakodik abban, hogy lekerülünk az uniós túlzottdeficit-eljárás listájáról. A hiánycélként elfogadott, GDP arányos 3,0 százalékos mértékét az Európai Bizottság szerint idén teljesíthetjük, ám jövőre 3,3 százalékot valószínűsítenek. Vagyis a jelenlegi költségvetési struktúrában nem látják fenntarthatónak a 2012-ben már elért 2,0 százalék körüli szintet. Az EB indoklása szerint nem látszanak megalapozottnak a bevételcsökkenést okozó ösztönző intézkedések és a magasabb kamatkiadások. A folyamatosan csökkenő forint alapkamat ellenére - szakértők szerint - a kamatkiadások miatt 100 milliárd forintos hiány keletkezik a költségvetésben a magas államadósság nagy arányú devizakitettsége miatt.

 

Az EB - a többi között - azt kifogásolja, hogy jövőre a pedagógus életpályamodell esetleges szeptemberi bevezetése miatt a tervezett béremelések épp annyira nem látszanak megalapozottnak, mint a munkahelyvédelmi program pénzügyi hatása. Ugyanakkor Brüsszelben számolnak azzal, hogy az MNB Növekedési Hitel Programja miatt a költségvetésre jövőre - amikor a jegybank veszteségeit elszámolják - nem hárulnak majd többletkiadások.Az uniós prognózis azzal számol, hogy az államadósság csak lassan csökkenhet, mégpedig úgy, hogy először a tavalyi 79,2 százalékról idén 79,7-re emelkedik, majd csak 2014-ben mérséklődik 78,9 százalékra. (Korábban a bizottság ennél kedvezőbb értékekkel számolt.) Az viszont kétségtelenül kedvező, hogy Brüsszel javított ugyanakkor a növekedési prognózison, hiszen míg februárban még 0,1 százalékos visszaesést jeleztek az idei évre, most már 0,2 százalékos GDP-növekedést várnak, ami jövőre 1,4 százalékra emelkedhet.

 

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    *    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.