Fél-ázsiai lesz a választási rendszerünk
Teljesen saját képére formálja a választási rendszert a Fidesz, amely már csak egyes elemeiben fogja tartalmazni a nyugat-európai parlamentáris demokráciákra jellemző vonásokat. A feliratkozásnak nevezett előzetes regisztráció bevezetésével kizárnák azokat a - bizonytalan - választópolgárokat a parlamenti szavazásból, akik a voksolás előtti hetekben vagy napokban döntenének a pártok között.
Fél-ázsiai lesz a választási rendszerünk

Ez éppúgy Orbánék hatalmát betonozza be, mint például az egyfordulós választás vagy a győztes kompenzálása. A külhoni magyarok levélben is szavazhatnak majd.Reméljük, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni - mondta csütörtökön Orbán Viktor miniszterelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ülésén, ám a Fidesz választási rendszerről szóló legújabb elképzeléseit csak tegnap ismertették. Ez pedig tovább erősíti azt a gyanút, hogy hazánkban egy "félázsiai" típusú berendezkedés épül, amely egyre távolabb kerül a nyugati parlamentáris demokráciáktól.

 

A kormányfő az említett rendezvényen az "erő által" meghatározott "összefogásként" fogalmazta meg az általa elképzelt államberendezkedést, amelynek a legfontosabb tartópillére valószínűleg a Fidesz hosszútávú kormányzását biztosító új választási rendszer lesz. Ezt a gyanút támasztotta alá Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke tegnap a Magyar Nemzet cikkében, ahol kijelentette: a választási rendszer módosításának legfőbb célja, hogy "ne a bizonytalanok, hanem a biztos pártválasztók döntsék el a következő választást". Ennek legfontosabb eszköze a "választási feliratkozásnak" nevezett intézmény lesz, ami lényegében az "előzetes regisztráció", csak új nevet találtak neki. A legkönnyebben úgy befolyásolhatják a kormánypártok a következő parlamenti szavazás eredményét, ha előre eldöntik: ki vehet részt a voksoláson és ki nem. A jelenlegi közvélemény-kutatások szerint ugyanis a Fidesz vezet a biztos pártválasztók körében, míg a bizonytalanok aránya több, mint a választópolgárok fele. Az új választási szabályozás célja tehát az ellenzéki pártok jövőbeni, potenciális szavazóit megfosztani demokratikus jogaik gyakorlásától.

 

A teljes cikket elolvashatják a népszava.hu-n.
 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.