Ezermilliárdos lenyúlás
Kormányhoz közel álló befektető kezében landolhatnak a Magyar Takarékbank részvényei. A takarékszövetkezetek integrációjáról szóló törvényben ugyanis a kabinet meghatározta: továbbad most megszerzett vezető pozícióján.
Ezermilliárdos lenyúlás

Jobb helyeken fosztogatásnak, máshol osztogatásnak hívják, amit a kormány a takarékszövetkezeti szektorban véghezvisz - fogalmazott lapunknak Szekeres Imre. Az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője szerint ugyanaz történik, ami a földdel: már csak a víz és a levegő van hátra. A takarékbankban megszerzett tulajdoni pozícióját az állam meghatározott időn belül értékesíti, vagyis privatizálja. Ha ugyanúgy értékesíti, ahogy a trafikkoncessziók és a földbérleti pályázatok elbírálása zajlott, akkor feltehetően kormányközeli befektetők kerülhetnek előnybe a privatizáció során. 

 

Ha az állam a teljes tulajdonrészét egy magánbefektetőnek adja el, az azt jelenti, hogy az új tulajdonos kiterjedt fiókhálózatot és csaknem ezermilliárdos betétállományt nyer - ráadásul az újonnan kinevezett igazgatók a hitelportfóliót is "kedvükre alakíthatják". A takarékszövetkezetek integrációjával és a Magyar Postán keresztül végrehajtott tőkeemeléssel ugyanis az állam többségi tulajdont szerez a szövetkezetek ernyőszervezetében, a Magyar Takarékbankban.
A törvény úgy fogalmaz: az állam a megszerzett fontos tulajdonosi pozícióját a szektor átalakítására, professzionalizálására és átszervezésére használja fel. Szekeres Imre azonban rámutatott: az eddigi tapasztalatok alapján az állami tulajdonú bankok nem működnek eredményesebben, mint a piaci tulajdonúak. Az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének vezetője szerint ennek legfontosabb oka, hogy már "a célkereszt is rossz helyen van": az állami bankok nem arra törekednek, hogy minél több betétet gyűjtsenek, és minél eredményesebben hitelezzenek. 

 

A teljes cikket a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    5    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.