Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

És akkor Orbán Viktor hátradől és rendel egy kávét...

MSZP  ─   Hír  ─   2017. március 20. 11:18   ─   2022. október 19. 22:33

És akkor Orbán Viktor hátradől és rendel egy kávét...
Lakonikus Facebook-posztban szólt vissza a Botka Lászlót degradáló Gyurcsány Ferencnek az MSZP is, miután a Demokratikus Koalíció elnöke csütörtökön az ATV-ben azt hozta fel a szocialisták miniszterelnök-jelöltje által meghirdetett adópolitikai elképzelések ellenérveként: "csak idén több adót fizettem be, mint amennyit Botka László valaha meg fog keresni".A DK minden létező fórumon ostorozza a szocialistákat, rendre azzal kezdve: az MSZP támadja őket. Ez utóbbi nem igaz, még akkor sem, ha az alapsértődés, a Gyurcsány személyét érintő botkai kritika joggal fáj a volt kormányfő pártjának. Ami most zajlik, az mindenesetre csakis a kormányoldalnak jó.

 

Vitát, sőt, kifejezett indulatokat kavart, hogy - mint lapunk is szemlézte - Gyurcsány Ferenc egészen meghökkentő választ adott arra, amikor az ATV stúdiójában a minap Rónai Egon felvetette: egyes vélemények szerint azért fáj a volt kormányfő számára az MSZP “Tegyünk igazságot!” kampánya, mert ő maga is gazdag ember. Visszautasítva ugyanis a felvetést Gyurcsány azzal a döbbenetes érvvel állt elő: "Csak idén 460 millió forint adót fizettem be. Több adót fizettem be idén, mint amit Botka László egész életében keresni fog". (Videó)

 

De hogy ne kiragadjuk - amivel DK-s fórumokon vádolták az idézetet közlő médiumokat - a mondatot: a volt kormányfő az interjúban először arról beszélt, hogy ízlésbeli problémája van az MSZP most indult kampányával, mert szerinte az sosem jó, ha valaki a társadalom egy - legyen az bármely - csoportja ellen politizál. Érdekesség, hogy Botka László többször is hangsúlyozta (például): nem a gazdagok ellen szól a kampányuk, hanem kifejezetten szeretne kiegyezni a jómódúakkal, mert a társadalom két részre szakadt, s ez komoly feszültségeket szül, a szegények terheinek enyhítéséhez pedig a tehetősebbek hozzájárulását kell kérni. Ám ez fel sem merült az interjúban, amelyben a DK elnöke arról beszélt, "nemcsak ízlésbeli problémám van, mert hát egyébként egy teljesítményelvű, szabad világban mindig lesznek vagyoni, jövedelmi különbségek. Azok legyenek mérsékeltek, szabályozzuk, de ilyen brutálisan szerintem nem szabad programot megfogalmazni". Ezt követően, a kérdésre, azért gondolja-e így, mert ő maga is vagyonos ember, Gyurcsány - mint idéztük - azt mondta: "Csak idén 460 millió forint adót fizettem be. Több adót fizettem be idén, mint amit Botka László egész életében keresni fog. Ha valaki itt adót fizet, az többek között én vagyok". Ezután viszont lényegében ugyanarról beszélt, amiről Botka is, hogy bizonyos jövedelem felett igenis magasabb hozzájárulást lehetne kérni a jómódúaktól, mert így lehetne igazságosabb a közteherviselés, de az MSZP kampánya szerinte akkor is rossz.

 

 

Minderre reagálva az MSZP közzétett egy Facebook-bejegyzést: "Egy ember értékét nem az határozza meg, hogy mennyit keres. Ma Magyarországon 4 millió ember él szegénységben. Véget kell vetni az urak és szolgák rendszerének, itt az idő, hogy igazságot tegyünk!" A szöveg a Gyurcsány-interjúból kivágott részlettel volt illusztrálva, amit aztán a DK több politikusa kikért magának szintén a közösségi portálon. Vadai Ágnes például már egyenesen azzal vádolta meg a szocialistákat: azok nem a Fidesz, s Orbán Viktor ellen, hanem Gyurcsány ellen harcolnak. Hogy azonban mennyire jogos a DK mostani fölháborodása, nagy kérdés az elmúlt napok fényében.

 

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.