Erősödő gyanú: máris elcsalták a választást?
Bár három hét múlva lezárul a kampány, az elmúlt időszak tanúsága alapján kijelenthető: az urnák lezárása után még hetekig támadni fogják a politikai erők a végeredményt. Összeszedtük azokat a pontokat, amelyek alapján már most is sokan a választás tisztaságát kérdőjelezik meg.
Erősödő gyanú: máris elcsalták a választást?

Az új választási törvényt a Fidesz a kétharmad birtokában az ellenzékkel nem egyeztetve, érveiket és javaslataikat figyelmen kívül hagyva fogadta el. (Kizárólag az össznépi tiltakozás hatására hátráltak ki a kötelező regisztráció ötletéből.) A parlament létszámának csökkentésével az egyéni képviselői körzetek határai is változtak - ezeket azonban az ellenzék és az elemzők szerint a Fidesz a maga számára kedvezően rajzolta át. Bár ezt valójában nehéz bizonyítani, annyi biztos: még tavaly nyáron is módosítgatták a körzethatárokat egyéni képviselői indítványokkal.

 

Az új szabályozás eltörölte a kopogtatócédula-rendszert, helyébe meglehetősen alacsony küszöböt állítottak: egy körzetben mindössze 500 állampolgári aláírásra van szükség a jelöltséghez. Az igazi csavar: egy állampolgár több jelöltet is támogathatott. Ha ehhez hozzávesszük, hogy minden jelölt egymillió forintos állami támogatásban részesül, valamint az országos listát állító pártok százmilliókkal gazdagodhatnak a költségvetés terhére, kész is a bizniszpártok receptje. Sajtó hetek óta ír róla: tavaly ősszel bejegyzett pártocskák tudtak most országos listát állítani, és alig csinálnak titkot abból, hogy egymás között cserélgették az aláírásokat, adatokat.Ez a folyamat egyértelműen csalásnak számít, a választói adatokkal való visszaélésnek - ennek ellenére az adatvédelmi hatóság vezetője, Péterfalvi Attila bejelentette: mivel túlontúl nagy munkát jelentene a választási irodák alkalmazottai számára az aláírások ellenőrzése, így erre nincs is szükség. Abban az esetben sem, ha egyértelmű választási csalás történt. Abban az esetben sem, ha a választópolgár az adatkezelőtől igényelne információt személyes adatainak illegális felhasználásáról.

 

A teljes cikk a Stop.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.