Ennyit a kedvezményes húsáfáról
A kormányülésen kedden nem került szóba az élelmiszeráfa csökkentése, amikor a 2014-es adótörvény-javaslatról tárgyaltak – mondta a Népszabadságnak egy kormányközeli szereplő. A lap forrása annak ellenére is határozottan állította ezt, hogy az elmúlt hónapok egyik slágertémája volt a kérdés.
Ennyit a kedvezményes húsáfáról

A kormány bő két éve vizsgálja a húsáfa csökkentésének kérdését, a baromfi- és a sertéságazat feldolgozóinak erőteljes lobbijától kísérve. Az érvek szerint a legálisan termelők versenyképességét rontja a magas áfa, a feketegazdaság aránya jelentős az iparágban emiatt. Az agrártárca több előterjesztést is készített, Fazekas Sándor miniszter maga is kiállt a csökkentés mellett, amely azonban jelentős költségvetési bevételkieséssel járna.Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is azt mondta a múlt hét végén a Népszabadságnak adott interjúban: „örülnék annak, ha a jövő pénteken már úgy adnánk be a parlamentnek az adótörvényeket, hogy pont van a kérdés végén, és csökkenne egyes húsfélék áfakulcsa. De nem vagyok jós, lehet, hogy csak a parlamenti vita során dől el a kérdés. Számunkra az a fontos, hogy ha csökkentjük az adót, az jelenjen meg az árakban is. Szempont a 2,9 százalékos államháztartási hiánycél tartása is 2014-ben”. Az esetleges csökkentés költségvonzatáról a nemzetgazdasági miniszter hozzátette: tízmilliárdos nagyságrend a minimum, a fedezetet pedig a tartalékok jelentik.

 

Ugyanakkor a miniszter korábban azt is hangsúlyozta már: az uniós szabályokra is figyelni kell, hiszen nem lehet egy-két konkrét termék áfáját csökkenteni a szabályok szerint. A kérdés tehát az, a költségvetés megengedheti-e magának azt a kiesést, amellyel egy, az uniós szabályoknak is megfelelő, ugyanakkor érezhető árcsökkenést (vagyis nagyobb, akár 22 százalékpontos mérséklést, vagyis 5 százalékos áfakulcsot jelentő) szélesebb körű intézkedés járt volna.

 

A cikk a nol.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    -    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.