Ennyibe kerülhet nekünk az újabb mentőcsomag
Miközben a kormánypropaganda a deviza jelzáloghitelek teljes kivezetéséről és százezrek megmentéséről szól, egyelőre nem világos, konkrétan hogyan akarják ezt megtenni. Pedig heteken belül állítólag döntés születik, ahhoz képest még sehol sem tartanak a bankokkal való egyeztetések, az illetékesek össze-vissza beszélnek. A tét nem csekély, a megoldás költsége 100-tól 1000 milliárdig terjedhet.
Ennyibe kerülhet nekünk az újabb mentőcsomag

Kétségkívül a választási hadjárat részének tekinthető, hogy a Fidesz nemrégiben hirtelen előállt a devizahitelesek megmentésének újabb ötletével. Ez némileg meglepő volt azok után, hogy korábban többször is leszögezték a kormány részéről, nem készítenek további mentőcsomagokat, ott az árfolyamgát, használják azt ki a rászorulók. A fordulat vélhetően annak köszönhető, hogy az érintettek alig több, mint harmada döntött az árfolyamgátas lehetőség mellett, holott az mindenképpen átmeneti törlesztési könnyítést jelent. Az alapproblémát, a tartozás összegének a forint gyengülése miatti durva növekedését persze nem oldja meg, de valamelyest legalább enyhíti azt.

 

A fő gond az, hogy a legnehezebb helyzetben levőkön, a fizetésképteleneken ez sem segít, márpedig mára a nem törlesztők aránya elérte a 20 százalékot. Ebben nagy szerepe volt annak is, hogy az Orbánék által eddig kiötlött mentőcsomagok, elsősorban a végtörlesztés, azokon segítettek, akiken nem is kellett volna, mert fizetőképesek voltak. Ez százmilliárdokat emésztett fel, és részben a bankokkal, részben pedig a költségvetéssel, azaz végső soron az ügyfelekkel és az adózókkal fizettették meg ezt a gáláns ajándékot. Eközben a tényleg ellehetetlenült adósok helyzete tovább romlott.Ez nem csupán az adósoknak, de több szempontból a kormánynak is problémát jelent. Az első ezek közül a politikai szempont: a választások közeledtével sok szavazó hangulatát javíthatja, ha úgy érzi, tényleg tettek valamit az érdekében és javítottak anyagi helyzetén. Lényegesek ugyanakkor a gazdasági megfontolások is, hiszen a kormány mozgásterét korlátozza, hogy tömegek megélhetését, fogyasztását alapvetően befolyásolja a devizaárfolyamok mozgása, így a forint gyengülését eredményező lépések azonnal és közvetlenül visszaütnek. Ha ezt a tényezőt megszüntetik, szabadabb teret nyernek valutánk gyengítésére, ami egy határon belül segítheti a kivitel ösztönzését is. Szakértők szerint a kormány célja 300-310 forint közé nyomni a forint euróval szembeni árfolyamát, azaz nagyjából 4-5 százalékos gyengülés nem lenne ellenükre. Ennek kedvezőtlen adósságtörlesztési hatásait az állam devizaadóssági arányának csökkentésével is próbálják korlátozni.Ez idáig még követhető, de a fő kérdés ezúttal is az, ki fizeti a révészt? Ha minden devizában felvett jelzáloghitelt ki akarnak vezetni a rendszerből, az nagyon sokba kerül, hogy pontosan mennyibe, az a kidolgozandó konstrukciótól függ. Sokan részben túl sokat, részben túl keveset beszéltek arról, mi várható. Néhány dolog nagyjából biztosnak látszik, de jóval több a bizonytalanság, és ahogy tudjuk, az ördög mindig a részletekben van. Nézzük végig, mit tudunk eddig.

 

A teljes cikk a 168 Óra Online-on olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    -    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.