Ennyi pénzt adnak csak Orbánék emberek százezreinek
A kormány csak az infláció mértékének megfelelően emeli jövőre a közmunkások bérét, miközben egyre több ember dolgozik valamilyen közfoglalkoztatási program keretében. A Policy Agenda megvizsgálta, hogy mennyit keresnek a statisztikák szerint a közmunkások.
Ennyi pénzt adnak csak Orbánék emberek százezreinek

Az egymásnak ellentmondó adatok alapján nehéz erre a kérdésre válaszolni, még a KSH adatai is sem mutatják az igazi számokat. De úgy tűnik: az átlag bruttó 73 ezer forint.

 

2013-ban egy nyolcórás közfoglalkoztatotti munkáért havonta bruttó 75.500 forintot lehet kapni. Amennyiben az adott munkakör legalább középfokú végzettséget vagy szakképesítést igényel, akkor ennek összege bruttó 96.800 forint. A KSH legfrissebb adatai szerint ez év szeptember végéig a nemzetgazdaságban, havi átlagban 2.677 ezer fő dolgozott, és átlagos bruttó havi keresetük 227.507 forint volt. A közfoglalkoztatottak nélkül közölt adat szerint a teljes létszám 2.562 ezer fő, miközben az átlagkeresetük bruttó 232.148 forint volt havonta.

 

A kereseti statisztika adatai alapján ki lehet azt számolni, hogy havi átlagban 114.900 közmunkás dolgozott a nemzetgazdaság egészében, és átlagkeresetük bruttó 85 ezer forint volt.

 

A közfoglalkoztatás adatait megnézte a Policy Agenda a költségvetési szféra tekintetében is. Szintén szeptember végi adatok alapján 769,1 ezer fő dolgozott ebben a szegmensben és a keresetük havi bruttó 205.435 forint volt. A KSH jelentés közli az adatokat közfoglalkoztatottak nélkül is, amely szerint 667,4 ezer fő volt alkalmazásban bruttó havi 222.964 forintért.


Ebből pedig az számolható ki, hogy 101.700 fő dolgozott a költségvetési intézmények körében közmunkásként, és ott az átlagkeresetük bruttó 90.402 forint volt.

 

A teljes cikk a nol.hu-n olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.