Elvonási dobogón Magyarország
Jelentős adóemelésekkel érte el a rendszerváltás legkisebb hiányát a kormány tavaly. Az államháztartás uniós statisztikai rendszerben kimutatott hiánya a nemzeti össztermék 2,1 százalékát tette ki 2012-ben. Az uniós túlzottdeficit-eljárásban viszont valamivel kevesebbet, 2,0 százalékot jelentett Magyarország, aminek a KSH szerint technikai okai vannak.
Elvonási dobogón Magyarország

Magyarország ezzel az eredménnyel a jobbak közé tartozik Európában, bár nem a legjobb. Németország, Svédország, Finnország, Lettország és Észtország is jobban teljesített ennél a korábbi előrejelzések szerint.

 

A magyar költségvetésben a kiadások tavaly 0,6 százalékkal csökkentek, ami valójában annyit jelent: reálértéken jelentősen, GDP-arányosan pedig közepes mértékben, egy százalékponttal estek. Tavaly az állam 13 741 milliárd forintot költött, ami 84 milliárd forinttal kevesebb csupán a 2011-esnél. Spórolni két területen sikerült igazán. Az egyéb kiadásoknál, ahol csak annyi történt, hogy az állam 2012-ben nem konszolidálta az állami vállalatok (MÁV, Magyar Fejlesztési Bank) adósságát. Erre 2011-ben a magánpénztárak államosítása adott lehetőséget, hiszen akkor ez a kiadás szinte eltűnt a többi között. További megtakarítást a kormányzat a béreknél ért el: az éves szinten 39 milliárdos lefaragás jelentős állami leépítések és a közmunkaprogram felfuttatásának egyenlegeként keletkezhetett. Nem történt viszont meg az, amit az elemzők vártak: a beruházási kiadások nem estek vissza – holott többen jóindulatúan arra gondoltak, hogy a tavalyi recessziónak a közvetlen állami megtakarítás is lehetett az oka. Valójában azonban csak az adóemelések hatottak a GDP számaira.

 

A cikk folytatását a nol.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.