Előválasztás dönthet
Magyarország politikai történelmében először a 106 egyéni jelöltről és a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltről is előválasztásokat tarthatnak ősszel. Mesterházy Attila ezt Bajnai Gordon váratlan kezdeményezését követően jelentette be. Az MSZP elnök-frakcióvezetője azt is elmondta, ha az Együtt-PM szövetséggel nem sikerül megegyezni, más ellenzéki pártokkal tárgyalnak.
Előválasztás dönthet

"Döntsön a nép" - jelentette be az ellenzéki együttműködés új forgatókönyvét, a magyar politikában eddig ismeretlen előválasztást Mesterházy Attila, miután három órát tárgyal Bajnai Gordonnal, az Együtt-PM szövetség vezetőjével. A bejelentés előzményeként a többhetes tárgyalássorozat lezárása előtti egyeztetésen az MSZP elnök-frakcióvezetőjének Bajnai váratlan javaslatot tett. Ennek lényege, hogy többhetes előválasztás után döntsék el, ki legyen a közös miniszterelnök-jelölt.

 

A volt kormányfő azt is kezdeményezte, hogy a 106 egyéni körzetből 35-ben az Együtt-PM, 71-ben pedig az MSZP állítson jelöltet. Azt is mondta, ha a javaslatról nem tudnak megállapodni, akkor nincs közös miniszterelnök-jelölt, illetve közös lista, az egyéni körzetekben azonban nem indítanak egymás ellen jelöltet.
Erre válaszul dobta be saját javaslatát Mesterházy, aki kijelentette: támogatják az előválasztást, de ezt ne csak a lehetséges miniszterelnök-jelöltek között rendezzék, hanem mind a 106 egyéni körzetben. Ráadásul közvélemény-kutatások helyett a szavazókra bíznák, hogy ki legyen az adott körzetben a Fidesz kihívója.Az Együtt-PM illetve az MSZP egyéni jelöltjei kampánygyűléseken ismertetnék programjaikat, majd a közvetlenül ezután megtartott titkos szavazáson a jelenlévő választók döntenének a szerintük alkalmasabb jelöltről. Az előválasztást Mesterházy szerint néhány hét alatt, még szeptemberben le lehetne zárni, különösen, hogy a hírek szerint Orbán Viktor áprilisra akarja előrehozni a parlamenti választások időpontját.

 

A hír folytatását a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.