Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Ellenzéki kezdeményezésre parlamenti vita az oktatásról

Magyarország  ─   Hír  ─   2022. november 02. 10:24   ─   2022. november 02. 10:29

Ellenzéki kezdeményezésre parlamenti vita az oktatásról
A tiltakozók béremelést követelnek, a sztrájkjog visszaállítását, a kirúgott tanárok visszavételét, önálló oktatási minisztériumot, korszerű nemzeti alaptantervet és szabad tankönyvválasztást.„Gyermekeink jövőjéről, a közoktatás minőségéről és feltételrendszeréről” címmel tart ma vitanapot az Országgyűlés a Momentum kezdeményezésére, amelyet a DK, az MSZP, a Jobbik és az LMP is támogatott.
 
Az ellenzéki képviselők szerint a vitanapra azért is van szükség, mert – mint beadványukban fogalmaztak – a közoktatásban a rendszerváltás óta nem kezdődött még tanév olyan pattanásig feszült helyzetben, mint idén szeptemberben. Hozzátették: tanévkezdés óta hétről-hétre nő a feszültség, a pedagógusok jogos követeléseire és tiltakozására pedig a kormány tárgyalás helyett “rideg elnyomással” reagált. Egyelőre nem tudni, hogy a vitanapon a kormánypárti képviselők ott lesznek-e.
 
Az elmúlt hetekben valóban soha nem látott összefogás alakult ki az oktatás szereplői között, a pedagógusok, oktatási dolgozók sztrájkja és polgári engedetlenségi akciói mellett egyre több, diákok és szülők által szervezett, országszerte több tízezer embert megmozgató demonstrációkra, szolidaritási akciókra is sor került. A kormány érdemben még nem reagált a tiltakozási hullámra, leszámítva Gulyás Gergely miniszter bizonytalan ígéretét a pedagógusbérek 2025-ig történő emeléséről. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár pedig november 7-ére hívta egyeztetésre a pedagógusok sztrájkbizottságának képviselőit.
 
De a tiltakozók nemcsak béremelést követelnek, hanem például az év elején törvényileg korlátozott iskolai sztrájkjog visszaállítását, önálló oktatási minisztériumot, korszerű nemzeti alaptantervet, szabad tankönyvválasztást is,
 
illetve azoknak a tanároknak a visszahelyezését, akiket polgári engedetlenség miatt rúgtak ki a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból.
 
A kormányzati hozzáállást közben jól mutatják azok a nyilatkozatok, amelyeket a Fidesz különböző ideológusai tesznek. A napokban például Bencsik András, a kormánypárti Demokrata hetilap főszerkesztője úgy fogalmazott: az iskolákat és a pedagógusi pályát egy “söpredék”, “nagypofájú, nihilista, semmiházi társaság lepte el”. Úgy folytatta: “ellepték a tanári pályát ezek a szörnyetegek, és ezek a szörnyetegek nevelnek föl egy szörnyeteg generációt”.