Ellehetetlenítik a külföldön dolgozók választási regisztrációját?
A baloldali összefogás pártjai kezdeményezik, hogy akkor is vegyék névjegyzékbe a magyarországi lakcímmel rendelkező, de nem a lakhelyükön – esetleg nem is Magyarországon – szavazó állampolgárokat, ha azok a kérelmükben nem tüntetik fel doktori címüket, vagy a születési helyüknél, lakcímüknél nem jelölik meg a kerületet.
Ellehetetlenítik a külföldön dolgozók választási regisztrációját?

A választási eljárási törvény módosítását célzó javaslatot a szocialista Molnár Zsolt, az Együtt–PM-es Karácsony Gergely és a DK-s Molnár Csaba jegyzi.

 

Karácsony Gergely az indítványt ismertető keddi sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesz másodrangú állampolgárként kezeli a tartósan külföldön tartózkodókat, mert számukra nem adott a levélben való szavazás lehetősége. A diszkrimináció emellett a regisztráció módjában is jelentkezik – tette hozzá.

 

Elmondta: az elmúlt napokban több visszajelzést is kaptak, hogy a választási szervek „nevetséges indokokra hivatkozva” utasítják el azoknak a kérelmeit, akik nem a lakhelyükön szeretnének szavazni. Volt, hogy a kérelmezők a lakcímük feltüntetésekor nem jelölték meg, hogy melyik kerületben laknak, vesszőhibát ejtettek, de olyan eset is akadt, ahol a jelentkező nem tüntette fel az egyébként nem használt doktori címét – hozott példákat.A független képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy egy decemberi döntés nyomán a határon túli magyarok esetében ennél jóval megengedőbb a szabályozás: ilyen hibák esetén is helyt adnak a kérelmüknek.Molnár Csaba szerint „színtiszta gazemberség”, ami az ügyben történik. Akikről a fideszesek azt gondolják, hogy rájuk fognak szavazni, azoknak könnyű szabályokat alkotnak, akikről pedig azt, hogy ellenük, azoknak a dolgát megpróbálják megnehezíteni – értékelte.

 

A cikk folytatását a 168 Óra Online-on olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.