Elkészült a recesszió költségvetése
Több száz milliárdos tartalékkal megtámogatott, az eredeti javaslattal szinte köszönő viszonyban sem levő költségvetésről szavazott az Országgyűlés. A 2013-as évet meghatározó büdzsé a kormánypártok támogatásával emelkedhet törvényerőre. A fő cél, a költségvetési hiány 3 százalék alatt tartása teljesülni látszik, azonban nem kizárt, hogy ehhez jövőre újabb megszorító csomagok kellenek.
Elkészült a recesszió költségvetése

Ugyanis a növekedésellenesnek tartott költségvetés csak elodázza, de nem oldja meg a gazdasági bajokat. A kormány már fél éve tervezi a költségvetést, a tavaszi ülésszak végén a parlament szavazott is a fő számokról. A munkahelyvédelmi akcióterv "berobbanása" azonban felborított minden tervet, és a kabinet, hogy a 3 százalékos hiánycélt tartani tudja, az ősszel három, összesen 854 milliárdos megszorító csomaggal igazította ki a jövő évi büdzsét, átírta a főszámokat is, míg végül kedden a parlament elfogadta az alaposan átgyúrt törvényjavaslatot. A 2013-as költségvetés garantálja az államadósság csökkentését, egyúttal megteremti a sok százezer munkahely megvédéséhez szükséges munkahelyvédelmi akcióterv forrásait és a hosszú távú, tartós növekedés alapjait - közölte Orbán Viktor miniszterelnök, aki egyúttal a sikeres munkáért köszönetet mondott Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek. A kormányfő szerint végre rendezték az ország pénzügyeit, amelyet hivatalba lépésekor kaotikus és zilált állapotban talált.

 

Ezzel szemben a költségvetés összességében emeli a növekedés beindulásával kapcsolatos kockázatokat - erről Kovács Árpád, a büdzsé zárószavazása előtt a parlamentben beszélt. A Költségvetési Tanács véleményében kifejtette: a gazdasági stabilitás megőrzése érdekében vállalt eddigi intézkedések egy része gyengítette a gazdaság 2012. évi teljesítményét, és kedvezőtlenül hathat a jövő év makrogazdasági kilátásaira. A kormány november óta három egyenlegjavító intézkedés-csomagot jelentett be, arra hivatkozva, hogy az Európai Bizottság (EB) ezt várja el a kormánytól, hogy megszűnjön a hazánk ellen uniós csatlakozásunk óta folyó túlzott deficiteljárást.

 

A teljes cikket a népszava.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.