Életstratégia lett a kivándorlás
Ma a külföldi munkavállalás esélye nagy a fiatalok, a férfiak, az iskolázottabbak és a család nélküliek esetében - mutat rá a TÁRKI Társadalmi riport 2016 című tanulmánykötete. Nem lehet pontosan tudni, hányan jönnek vissza, de lassan Angliába távozik „az ország krémje”, csakúgy, mint '56-ban.
Életstratégia lett a kivándorlás

Bár a magyar kivándorlás üteme valamelyest lassult az utóbbi egy-két évben és a bizonytalan hazai és külföldi statisztikák miatt nincsenek pontos adataink arról, hány magyar távozott időszakosan vagy véglegesen az országból 2010 óta, egy biztos: legalább kétszer, két és félszer annyian vannak, mint ahányan 1956-ban elhagyták Magyarországot. A forradalom után a KSH adatai szerint Ausztria felé 175 ezren, míg Jugoszlávia irányába csaknem 20 ezren menekültek el és ezzel majdnem megegyező adatot tart nyilván az ENSZ Menekültügyi Biztossága is, az általuk összesített létszám 197 ezer körül mozog. Ez volt a legnagyobb menekültáradat Európában a második világháború vége és az 1990-es évek eleje, vagyis a délszláv háborúk kitörése közti időszakban.

 

A határok megnyitása, majd a 2004-es uniós csatlakozás még nem, de a közelgő gazdasági válság előjelei ismét megmozdították a magyar társadalmat, így 2007 körül kezdett újból növekedni a külföldre vándorlók, illetve a külföldön munkát vállaló magyarok száma, 2010 óta pedig egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy kivándorló ország lettünk.

 

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    *    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.