Elérkezett az új kitántorgás kora
Minden hetedik magyar fiatal arra készül, hogy elhagyja az országot, London már ma a világ ötödik legnagyobb magyar városa, az országból regisztráltan elvándorlók aránya néhány év alatt megkétszereződött – minden adat egy jelentős, több százezer embert érintő kivándorlási hullámról árulkodik.
Elérkezett az új kitántorgás kora

Nem ez lesz a történelemben az első magyar exodus: nagyjából száz éve ugyanez volt a helyzet, akkor harminc év alatt a lakosok mintegy tíz százaléka hagyta el az országot. A célországok most mások, de a körülmények és az okok alig változtak.

 

„Ingó, zengő tengeren” nekivágott Amerikának, „hogy lefülelje bátoran a természetes jószerencsét”, és mert „el is keserült, meg is csappant érdeke itt, az óhazán”. Így ír 1937 nyarán József Attila az apjának általa tudott emigrálásáról (később, halála előtt nem sokkal nővérétől, Jolántól megtudta, hogy a szappanfőző József Áron valójában mégsem hajózott el a tengeren túlra, hanem a monarchia területén élt, Temesváron halt meg). Száz év távlatából, a téma szakértőinek véleménye alapján az látszik, hogy a költő nagyjából jól leírta a kivándorláshullám okait és körülményeit, amelyben, ahogy egy másik versében írta, „kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk”.

 

Minden tizedik magyar elindult

 

Nagyjából épp száz éve ért véget ez az emigrálási láz, ami az újkori történelemben a legnagyobb mértékű magyarországi exodus volt. Bő harminc év alatt, az 1880-as évek elejétől az első világháború elejéig körülbelül négymillióan vándoroltak ki a Monarchia egészéből, közülük csaknem 1,4 millióan hagyták el a magyar területeket (a magyar királyság területén, Horvátország nélkül, 13-14 millióan éltek az időszak kezdetén).

 

A cikk folytatását az Indexen olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
5    *    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.