Eldőlt: Mesterházy és Szanyi vezetheti a szocialisták pártlistáit
Különösebb meglepetés nélkül fogadták el az MSZP országgyűlési és európai parlamenti listáit. Előbbit Mesterházy Attila, utóbbit Szanyi Tibor vezetheti. "Nagy bölények" nincsenek az első harmincban.
Eldőlt: Mesterházy és Szanyi vezetheti a szocialisták pártlistáit

Különösebb meglepetés és hangosabb vita nélkül zajlott az MSZP választmányi ülése a párt Jókai utcai székházában. A párt parlamentjének szombati napirendjén a szocialisták választási programja, a kongresszusi felhívás, illetve az országgyűlési és az európai parlamenti lista elfogadása szerepeltek. Az ülés elején felavatták Horn Gyula néhai miniszterelnök mellszobrát a székház aulájában.

 

Mesterházy Attila pártelnök - akinek első munkahelye Horn Gyula miniszterelnöki kabinetirodája volt - az ünnepségen többek között azt mondta: Horn azon kevés magyar államférfi egyike volt, aki beírta nevét az európai és a világtörténelembe, pragmatizmusával, éleslátásával, tisztességével hozzájárult a demokratikus átmenethez. A szoboravató után a választmány zárt ajtók mögött tanácskozott.

 

A komolyabb érdeklődésre számot tartó napirendi pontok közül elsőként az európai parlamenti listát tárgyalta a testület. A névsort az országos elnökség terjesztette a delegáltak elé, a vezetőség még szombat kora délelőtt is tanácskozott a kérdésben.

 

Végül az elnökség az alábbi sorrendű EP-listát ajánlotta a választmánynak: Szanyi Tibor elnökségi tag, Ujhelyi István parlamenti alelnök, Gúr Roland külügyi szakértő és EP-delegációtitkár, Veres János volt pénzügyminiszter, Gurmai Zita jelenlegi EP-képviselő és az Európai Szocialista Párt egyik alelnöke, majd a második ötösben Winkfein Csaba elnökségi tag, Mudri György eu-szakértő, Kolozs András XVI. kerületi pártelnök, Szabó Vilmos volt külügyi államtitkár és a Táncsics Alapítvány elnöke, illetve Tüttő Kata fővárosi képviselő.

 

A hátsó traktusban Jernei Zoltán, Pintér Attila, Laczik Zoltán, Komássy Ákos, Mihályi Helga, Bihary Gábor, Brantmüller László, Schmuck Roland, Kadia Adrienn és Konkoly Marianna szerepelnek.

 

Forrásaink szerint mélyebb vita nem volt az EP-névsor kapcsán, bár állítólag volt olyan jelenlegi brüsszeli képviselő aki kifogásolta, hogy Gúr Roland titkárként politikai szerepet vállal, ez ugyanis összeférhetetlen. Ez utóbbit viszont hamar feloldják: Gúr ugyanis a jövő héten esedékes kongresszusi jóváhagyás után megszünteti titkári státuszát és az EP-kampányban fog dolgozni a remélt képviselői megválasztásáig.

 

Úgy tudjuk, hogy több felszólaló – állítólag Mesterházy is – méltatta a jelenlegi (és az új lista összeállítása alapján búcsúzó) delegációvezető Tabajdi Csaba és a többi EP-képviselő elmúlt évekbeli teljesítményét. A listát végül a többség változtatás nélkül elfogadta.

 

A teljes cikk a nol.hu-n olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.