Eladták a Mediaworks Zrt.-t egy Mészáros-közeli cégnek
A korábbi hírekkel szemben mégsem csinálnak kormánypárti újságot az október 8-án váratlanul "felfüggesztett" Népszabadságból - értesült a Népszava.
Eladták a Mediaworks Zrt.-t egy Mészáros-közeli cégnek

A Mészáros Lőrinchez közeli Opimus Group Nyrt. honlapján kedden este megjelent közlemény szerint a 2016 márciusában alapított Opimus Press Kft. - a Népszabadság kiadásának felfüggesztés után - ajánlatot tett és megvásárolta a korábban a Népszabadságot is kiadó Mediaworks Zrt. részvényeinek 100 százalékát, amelynek eddig Heinrich Pecina osztrák üzletember, a Mediaworksöt is magáénak tudó Vienna Capital Partners (VCP) cég volt a tulajdonosa. 

 

Az Opimus ajánlatát október 17-én fogadta el a Mediaworks, az üzletet kedden már jóvá is hagyta a Gazdasági Versenyhivatal. A 2016. I. félévet az Opimus Nyrt. konszolidált szinten 21,517 milliárd forint mérlegfőösszeggel és -767 millió forint adózott eredménnyel (veszteséggel) zárta. A tőzsdén jegyzett cég közkézhányada 49,5 százalékos, azaz részvényeinek ekkora része adható-vehető szabadon a tőzsdén. A két legnagyobb tulajdonos a Cariati Holding Ltd. 24,54, illetve a Tac Investment Ltd. 15,8 százalékkal. Mellettük a STATUS Capital Befektetési Zrt.-nek van 8,38 százaléka. A korábban az egykori Buda-Cash tulajdonosi köréhez sorolt Opimus két legnagyobb birtokosa nem ismert, a Cariati Ltd. állítólag kajmán-szigeteki offshore cég, a Tac Ltd. pedig Seychelles-szigeteki. A Status Capital vidéki fideszeseké.

 

Az Opimus Press Zrt. már kedden a Mediaworks igazgatóságának tagjává választotta Liszkay Gábort, Lóczi Jánost és Pintér Andreát. (Liszkay a Magyar Idők felelős kiadója, Lóczi a Magyar Idők Kiadó Kft. kiadóigazgatója, míg Pintér hónapok óta rendszeres "vendég" a Mediworksnél, és azt terjeszti, hogy ő a jövőt képviseli. Bár a VCP ugyancsak keddi közleménye szerint az Opimus mielőbb dönt a Népszabadság újraindításáról, nyilvánvaló, hogy a lap nem jelenik meg többé.

 

Úgy tudjuk, hogy az üzlet létrejöttével a helyét a Magyar Idők kormánypárti napilap foglalhatja el a cég sajtóportfóliójában. Amiben egyebek mellett ott van a Nemzeti Sport, a Világgazdaság és - miután a Mediaworks többek között a Népszabadság elzálogosított védjegyeire felvett pénzből megvásárolta a Pannon Lapok Társaságát - tucatnyi vidéki lap is. Így a leendő tulajdonos hatalmas befolyást szerezhet a magyar médiapiacon, ami enyhén szólva is jól jön a választások előtt a kormányzatnak.

 

A cikk a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    *    4    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.