Éjféltől nemzeti a dohány
Új világ köszönt a hazai dohányosokra, illetve a gyártókra: szerdától ugyanis már csak kizárólag a nemzeti dohányboltok árulhatnak füstölnivalót. A dohányosok számára a kérdés onnantól az lesz, hogy az eddigihez képest mennyivel messzebbről és drágábban jutnak hozzá kedvelt márkájukhoz.
Éjféltől nemzeti a dohány

A dohányipar számára viszont a következő néhány hétben az derül ki, hogy a nemzeti trafikrendszer következtében összeomlik-e a hazai legális dohánypiac.

 

Szerdától ugyanis rendkívül beszűkül a dohányértékesítés: az eddigi 48 ezer eladási ponttal szemben a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit (NDN) Zrt. legújabb adatai szerint 5200 nemzeti dohánybolt lesz, illetve a kistelepüléseken az NDN most választja ki – ismeretlen eljárásrend szerint – azt az 1100 kiskereskedőt, akik – az NDN eddig erről sem közöl részletes adatokat – tisztázatlan körülmények és feltételek között adhatják majd a dohányt.Ráadásul az új rendszer feladja a leckét a dohányzóknak. Mint megírtuk: a trafikpályázat sajátosságai miatt a koncessziós körzetekben rendkívül egyenetlen lett a dohányboltok eloszlása, így a trafikok zöme néhány frekventált helyen tömörül, míg másutt kilométereken át nem lehet cigarettát kapni. Ráadásul a trafikok monopolhelyzetbe hozása nyomán tovább drágul a cigaretta.

 

A nemzeti trafikrendszer felvirágoztatása érdekében ugyanis Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár javaslatára a kormánytöbbség még tavasszal tíz százalékra emelte az addigi négy-öt százalékról a dohány kiskereskedelmi árrését, amely minden bizonnyal rövidesen beépül a cigaretta végfogyasztói árába. A gyártók erről nem nyilatkoznak, ám a Magyar Nemzeti Bank június végi becslésében 16 százalékos drágulással számol, ami annyit jelent, hogy a prémiummárkák hívei dobozonként ezer forint körüli árat kell hogy leszurkoljanak a szenvedélyükért.

 

A cikk folytatását a nol.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    *    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.