Együtt 2014 - középen találkozik az ország
Új társadalmi közép kell, amelynek bal- és jobboldala egyaránt erős ahhoz, hogy leküzdje a megosztottságot - fogalmazott céljairól Bajnai Gordon a Milla tüntetésén. A volt kormányfő által vezetett Haza és Haladás, a Szolidaritás és az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nem pártot, hanem választói mozgalmat hozott létre, hogy 2014-ben széleskörű összefogással legyen leváltható a kormány.
Együtt 2014 - középen találkozik az ország

Minden korábbinál zsúfoltabb, és a szokásosnál hosszabb volt az Egymillióan a magyar sajtószabadságért egyesület október 23-i demonstrációja a Szabadsajtó úton. A tömeg az Erzsébet híd közepétől az Astoriáig kígyózott. Nyolc szónoklatot, és a Kistehén zenekar produkcióját követte végig a példátlanul fegyelmezett tömeg, hogy amikor Bajnai Gordon volt kormányfő a színpadra lépett, hangos üdvrivalgásban törjön ki.

 

"Tudom, egyszer azt mondtam, nem vagyok politikus. Akkor így is gondoltam. De most politizálnom kell nekem is" - mondta Bajnai, így bejelentve hivatalos visszatérését a politikai életbe. Korábban ugyanis Juhász Péter, a Milla elnöke és Kónya Péter, a Szolidaritás vezetője elmondta, hogy a Bajnai féle Haza és Haladás Egyesülettel összefognak és Együtt 2014 címmel választási mozgalmat szerveznek. Bajnai előtt ugyanis alapvetően civil felszólalók jellemezték ezt a Milla-demonstrációt is. Ketten a Nők lázadása csoport nevében követelték a hatalmon lévők távozását, majd Kelemen Attila határon túli újságíró a nemzet politikai megosztottsága ellen emelt szót, S. Kállai Szilvia roma újságírónő a cigányság elleni kormányzati uszításra világított rá, Balavány György újságíró, blogger pedig új rendszerváltást szorgalmazott.A demonstráció "sztárjai" a kétségkívül rutinos Ungváry Rudolf közíró és Tamás Gáspár Miklós filozófus volt, utóbbi például nagyon szépen megkérte Orbán Viktort, hogy lehetőleg mihamarabb húzzon el. Aztán Juhász Péter, a napokban megalakult Milla Egyesület elnöke következett, kijelentve: a sima kormányváltás már nem elég. Új Magyarországot, új egyetértést, új politikai kultúrát akarunk. Ezt követően bejelentette, hogy a Szolidaritással és a Haza és Haladással együtt elindítják az "Együtt 2014" mozgalmat, aminek célja a választók megszólítása, nem pedig a demokratikus pártoké. "Az majd a választók dolga lesz" - fogalmazott, az Együtt 2014 ugyanis nem a pártok ellen, de nem is a pártokért jött létre. Juhászt követve az aktuális közpolitikai állapotokról adott helyzetképet Kónya Péter is.

 

A teljes beszámolót a népszava.hu-n olvashatják. 
 

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
9    -    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.