Egyre nagyobb a nyomor
Már most is négymillióan élnek szegénységben Magyarországon, de az Európai Bizottság jelentése szerint ha nem lesz változás, ugrásszerűen nőhet a nélkülözök száma. Az már kiderült, hogy a kormányváltók a többi között nettó 100 ezer forintra emelnék a minimálbért és felszámolnák a gyerekéhezést, a Fidesz terve egyelőre nem ismert.
Egyre nagyobb a nyomor

Már most is négymillióan élnek szegénységben Magyarországon, de az Európai Bizottság jelentése szerint ha nem lesz változás, ugrásszerűen nőhet a nélkülözök száma. Az már kiderült, hogy a kormányváltók a többi között nettó 100 ezer forintra emelnék a minimálbért és felszámolnák a gyerekéhezést, a Fidesz terve egyelőre nem ismert. Több településen civilek próbálnak segíteni a nyomorban élőknek, Bódvalenkén például a gyerekanyák támogatása a cél.

 

Ugrásszerűen nőhet Magyarországon a mélyszegénység. Legalábbis ez derül ki az Európai Bizottság nemrég közzétett jelentéséből. Miközben a Fidesz-kormány a Simon-üggyel és a Zuschlag-könyvvel próbálja terelni a figyelmet a már most is súlyos problémáról, az országnak csaknem a fele éhezik. Az Európai Bizottság előrejelzése annak ismeretében különösen aggasztó, hogy a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint csaknem 4 millióan élnek létminimum alatt, szakemberek szerint pedig mintegy másfél millióan mélyszegénységben úgy, hogy iskolázottságuk, családi és egyéb körülményeik miatt szinte esélyük sincs kitörni ebből a helyzetből. A kormánytól szebbnél szebb jelentések látnak napvilágot, és a kommunikációjukban most a közmunkásokat karolják fel. Valódi segítségről azonban szó nincs.

 

Mélyszegénységben élni azt jelenti, hogy akár 10-20 ezer forint a család egy főre jutó havi jövedelme, nincs pénz ételre, fűtésre, villany nincs, vízért akár kilométereket kell gyalogolni. Az egyik településen - mint arról beszámoltunk - egy pár hónapos kisbaba egy hétig csak teát kapott, mert az éhező édesanyjának elapadt a teje, tápszerre pedig nem volt pénze. A szegények alig számíthatnak ma segítségre, kiszolgáltatottságukat pedig kihasználják.

 

Eközben a a munkanélküli segély időtartama kilenc hónapról 90 napra csökkent, munkahelybővítésről szó nincs, kizárólag a közmunka az egyetlen "kitörési" esély. A legtöbben hat- illetve négy órában dolgozhatnak, a közmunka átlagos időtartama pedig 3 hónap. A fennmaradó kilenc hónapban szociális segélyen tengődnek az emberek, ennek összege korábban 28 ezer 500 forint volt, amit a Fidesz-kormány 22 ezer 800 forintra csökkentett. Segélyt egy családban csak egy ember kaphat, de ha a házastárs dolgozik, akkor munka nélkül maradt párjának ez sem jár. A regisztrált munkanélküliek több, mint 50 százaléka, azaz 300 ezer ember egyetlen forint ellátást sem kap. Ma már a dolgozók sincsenek könnyű helyzetben, a legutóbb mért adatok szerint 85 ezer 960 forint volt a létminimum egy egyszemélyes háztartásban, a kétgyermekes családoknak 250 ezer forintra volt szükségük ahhoz, hogy az alapvető dolgokat kifizessék. A minimálbérért dolgozók 101 500 forintos keresete jól hangzik, ám ez a bruttó összeg, amelyből mindössze 66 483 forintot kapnak meg, vagyis csaknem 20 ezer forinttal kevesebbet, mint amennyiből minimálisan meg lehet élni.

 

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    *    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.