Egy perc jut a listás pártoknak
Miközben a kormány legújabb javaslata alapján mindössze 1-2 perc hirdetési idő jut naponta a közmédiában az országos listát állító pártoknak az országgyűlési választási kampányban, a kabinet önreklámját semmi nem korlátozza. A pártok hasonló feltételek mellett - azaz ingyenesen - hirdethetnek a kereskedelmi médiában is, kérdés, lesz-e reklámjaikra fogadókészség.
Egy perc jut a listás pártoknak

Több ponton módosítaná a kormány a választási eljárási törvényt; Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter javaslata elsősorban a politikai reklámok közzétételét szabályozza a kampányidőszakban. "Az egyes törvényeknek az Alaptörvény ötödik módosításával összefüggő módosításáról" címet viselő salátatörvény - amely több, nem összefüggő rendelkezést is tartalmaz - lényegében azt az alkotmánymódosítást vezeti át a jogrendszeren, amely a kereskedelmi médiumok számára is lehetővé teszi politikai reklámok közzétételét kampányidőszakban.

 

Korábban erre ugyanis nem adtak volna módot a kormánypártok, hiába semmisítette meg az Alkotmánybíróság januárban a választási törvény idevágó passzusait, a kereskedelmi médiumokra vonatkozó tiltást a kétharmad márciusban beemelte az alkotmányba - a negyedik alaptörvénymódosítással. Ezután - még idén tavasszal - ismét visszakerült a korlátozás a választási eljárási törvénybe is. Annak ellenére tett így a kormánytöbbség, hogy az Európai Bizottság (EB) elnöke, José Manuel Barroso, illetve az Európa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland többször kifogásolta a negyedik módosítást, külön is nevesítve a kampányszabályokat.

 

Barroso április 11-én levelet írt Orbánnak, amelyben aggályosnak nevezte a választási kampány közmédiára való korlátozást. Májusban pedig három úgynevezett "adminisztratív levelet" küldött az EB a magyar kormánynak, további tájékoztatást kérve. A május 2-i levelekre a kormány még abban a hónapban reagált, bár a válasz tartalmát nem árulták el, Répássy Róbert igazságügyi államtitkár világossá tette: nem engednek az EB-nek.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    +    9    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.