Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Egész Európa gyászolja Horn Gyulát

MSZP  ─   Hír  ─   2013. július 05. 13:32   ─   2022. október 19. 22:33

Egész Európa gyászolja Horn Gyulát
Horn Gyula halála nemcsak a magyar népnek, hanem egész Európának nagy veszteség - reagált Horn Gyula halálhírére Hans-Dietrich Genscher egykori német külügyminiszter.Hans-Dietrich Genscher csütörtöki közleményében kiemelte: "egy nagy európai távozott közülünk". Hozzátette: Horn Gyula "Európa nagy reformerei közé tartozott, akik befejezték a hidegháborút és megnyitották a kaput egy új Európa felé". A magyar politikus ezzel "bőven megszolgálta" az európai egységfolyamat előmozdításában kiemelkedő érdemeket szerzett személyiségeknek járó Nemzetközi Károly-díjat, amelyet 1990-ben adtak át neki Aachenben - mondta.

 

"Mi, németek ezenfelül egy olyan embert gyászolunk, akinek felejthetetlen tetteket köszönhetünk" - fűzte hozzá Hans-Dietrich Genscher. Kifejtette: amikor 1989-ben több tízezer "NDK-s német" keresett menedéket Magyarországon, Horn Gyula "szívós küzdelemmel" próbálta elérni az NDK vezetésénél, hogy járuljon hozzá a menekültek Nyugat-Németországba távozásához. A kelet-berlini kormány elutasító válasza után Horn Gyula és Németh Miklós miniszterelnök vállalta a kiengesztelhetetlen konfliktust, és "az emberiesség és a felelősség elvét" követte.

 

"Magyarország ezzel egy új gondolkodásmód kiindulópontja lett Európában, amit mi, németek soha nem felejtünk el Horn Gyulának és a magyar népnek" - közölte a volt német külügyminiszter, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) tiszteletbeli elnöke.

 

Hans-Dietrich Genschert a német és az európai egység építőmestereként tartják számon. A liberális politikus összesen 18 évig volt külügyminiszter, ezzel csúcstartó a nyugati demokráciák II. világháború utáni történetében. 1974-től a nyugatnémet diplomáciát vezette, majd 1990-től 1992-ig az újraegyesített Németország külügyminisztere volt.

 

Genscher jelentette be 1989 szeptemberében a prágai német nagykövetség erkélyéről, hogy a keletnémet menekülteknek megnyílt az út nyugatra, és német részről ő volt az 1992-ben megkötött magyar-német barátsági szerződés egyik aláírója is Helmut Kohl kancellár mellett.

 

(MTI)