Durvuló Jobbik: Megálltak a növésben
Bár Vona Gábor időnként bejelenti, hogy a Jobbik meg fogja nyerni a választásokat, a szónoki fordulat valójában annak leplezésére szolgál: a szélsőjobboldali pártnak nincs reális esélye arra, hogy a parlamenti dobogó harmadik fokáról feljebb lépjen. Annak ellenére sem, hogy – az előző évi EP-választások jó eredményén felbuzdulva – már 2010-ben a baloldal legyőzésére készült.
Durvuló Jobbik: Megálltak a növésben

A túlzott önbizalom visszaütött. A Jobbik támogatottsága stagnál, és a szélsőjobb előtt – rövid távon legalábbis – nem látszik növekedési pálya. A választójogi rendszer átalakítása kifejezetten hátrányos a jobbikosok számára. A párt legfőbb célja az lehet, hogy ne folytatódjanak a kilépések és kizárások, elkerülje az újabb botrányokat. A Jobbik nem a választások megnyeréséért küzd, hanem azért, hogy többé-kevésbé egyben tartsa táborát. Ez sem lesz egyszerű. A választások közeledtével nyilván megerősödnek a párton belüli személyi konfliktusok és pozícióharcok.

 

Közben a meghatározó jobbikos politikusok keményen dolgoznak, hogy utat találjanak a nézeteikre fogékony választói rétegekhez. Minden lehetőséget igyekeznek megragadni. Nem szükséges külön országjárást hirdetniük, mert folyamatosan járják az országot. A legkisebb falvakba is elmennek. Vona Gábor hol polgármesterekkel találkozik, hol lakossági fórumot tart.

 

A Jobbik – azon túl, hogy saját hírportált működtet – jó viszonyban van hasonló szellemiségű oldalakkal. A markánsan náci-nyilas eszméket valló Kuruc.info rendszeresen beszámol a párttal kapcsolatos eseményekről. (A jobbikosok netes televízióval is próbálkoznak, egyelőre csekély hatásfokkal.) A Jobbik azonban nem elégszik meg azzal, hogy erőteljesen jelen van a világhálón, fantáziát lát a nyomtatott sajtótermékekben is. Más igényt próbál kielégíteni a politikai bulvár kategóriájába sorolható, nagy példányszámban és ingyenesen terjesztett Hazai Pálya, és megint mást a Barikád című hetilap.

 

A teljes cikk a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    -    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.