Durva megszorításra készülhetnek az egyetemisták
A stratégiai fontosságúnak tartott képzési területek egyikén - az agrár-, az informatikai, a műszaki, illetve a természettudományos képzésben - sem nyújtana már részösztöndíjas támogatást a kormány a jövő évi felsőoktatási keretszámokról szóló, az [origo] birtokába jutott legfrissebb előterjesztés szerint.
Durva megszorításra készülhetnek az egyetemisták

A száz százalékban állami támogatású férőhelyek számát összesen több mint nyolcezerrel vágná vissza a tavalyihoz képest a tervezet, amely egyúttal a nyirbálás veszélyeire is figyelmeztet. A javaslatról elméletileg szerdai ülésén dönt a kabinet.

 

Az idei megközelítőleg 44 ezerről valamivel több, mint 35 ezerre csökkentené, vagyis több mint 8 ezer fővel faragná le az állami ösztöndíjas, illetve részösztöndíjas helyekre felvehetők számát az az [origo] birtokába jutott, a jövő évi felsőoktatási keretszámokról szóló előterjesztés, amelyet a szerdai ülésén tárgyal, illetve fogadhat el a kormány.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkárságán készült november 20-i keltezésű, vagyis kedden véglegesített tervezet szerint az alapképzésben a tavalyi 31 790-nel szemben mindössze 24 780 diák tanulmányát finanszírozná teljes egészében az állam, vagyis csak az alapképzésben hétezer hallgatóval kevesebbet vehetnének fel ilyen feltételekkel az intézmények. A felsőoktatási szakképzésben ezen felül 2350, az egységes osztatlanképzésben 3660, a határon túlra kihelyezett képzésekben pedig 400 államilag támogatott hely maradna országosan, illetve további 150-et az államközi megállapodás keretében Magyarországon tanuló külföldiek számára is fenntartanának.

 

A cikk folytatását az [origo]-n olvashatják.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
2    +    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.