Csalásra készül a Fidesz?
Hiába magyarázkodik utólag a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, a határon túli magyar állampolgárok regisztrációja és levélben való szavazása rengeteg lehetőséget nyújt a Fidesz számára a jövő évi választások manipulálására. Pállfy Ilona Tusnádfürdőn nyilatkozott a Hír Tv-nek.
Csalásra készül a Fidesz?

Hiába magyarázkodik utólag a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke, a határon túli magyar állampolgárok regisztrációja és levélben való szavazása rengeteg lehetőséget nyújt a Fidesz számára a jövő évi választások manipulálására. Pállfy Ilona Tusnádfürdőn nyilatkozott a Hír Tv-nek.

 

Nem fordulhat elő, hogy valaki igazolás nélkül, mások nevében adhasson le szavazatot a választáson - mondta Pálffy Ilona, a NVI elnöke az MTI-nek, cáfolva azt, hogy választási csalást lehetővé tévő technikai megoldások lennének a külhoni, kettős állampolgárok szavazásával kapcsolatban. Pedig egy nappal korábban éppen az ő szavai erősítették fel a gyanút: ellenőrizetlen személyazonossággal lehet majd leadni a szavazatokat a határon túliak nevében.

 

Erre egyébként konkrétan Pálffy Ilona nem reagált, csak azt közölte: mindenütt a világon szavaznak levélben. Mint mondta, a választási eljárási törvény tartalmazza ennek szabályait. "Ez úgy történik, hogy a szavazólapot beteszik egy teljesen üres borítékba, amire nincsen ráírva semmi. Ezt a lezárt borítékot pedig belerakják egy másik borítékba, amelyben benne van az, hogy ki az, aki szavazott. Ezt a levélcsomagot kell feladni az NVI címére. Azt, hogy abban mi van, hogy ki kire, vagy melyik pártra szavazott, senki nem láthatja. Ugyanis a levelek feldolgozásakor csak a külső borítékot bontják fel, amelyben ott van a neve annak, aki szavazott, megnézik, hogy valóban regisztrált-e a választásra, és megfelel-e minden feltételnek, például, hogy a belső boríték le van-e ragasztva."Hangsúlyozta, ennél a feldolgozásnál minden pártnak a megfigyelője ott lehet, ám a belső borítékokat senki nem nézheti meg. A lezárt, azaz a szavazatokat tartalmazó belső borítékokat "egy nagy kupacba" összegyűjtik, és majd csak a választás estéjén, a szavazás befejezése után nyitja ki azokat a választási bizottság - hangsúlyozta az NVI elnöke.Csakhogy egy nappal korábban maga Pálffy Ilona Tusnádfürdőn a Hír Tv-nek nyilatkozva még azt ecsetelte a külhonban élő, kettős állampolgárok szavazataival kapcsolatban: azokat eljuttathatja "(...) a választást megelőző 15. naptól az adott országban lévő konzulátusokra, nagykövetségekre. Ott majd lesz egy ilyen postaládának nevezett urna, ahol nem kell semmit sem igazolni, hanem bedobhatja. De bedobhatja akár az egész faluét is, hogyha valakit megbíznak azzal, hogy szedje össze, és vigye már be a konzulátusra, mondjuk Csíkszeredára ezeket a levélszavazatokat, borítékokat. Áthozhatják Magyarországra, ott is fel lehet adni postán."Nem szorul túl sok magyarázatra, hogy miért aggályos, ha bárki leadhatja mások nevében a szavazatokat, hiszen a belföldön élők sem küldhetik el a szavazókörbe a szomszédjukat, megüzenve választott pártjuk nevét. Pálffy Ilona ráadásul mindezeket Tusnádfürdőn nyilatkozta a kormánypárti csatornának, ahol a választások lebonyolításáért felelős szerv vezetőjeként a Bálványosi Szabadegyetemen, azaz egy pártrendezvényen (melynek fő szervezői között a Fidelitas is megtalálható) buzdította a határon túli magyar állampolgárokat a voksoláson való részvételre.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    *    8    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.