Csak nyolc EP-induló
Az MSZP-é lesz a nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztja, miután a tegnapi egyeztetésen a pártok megállapodtak a parlamenti tisztségek elosztásáról. A szocialisták kifogásolták, hogy az egykori skinhead, a jobbikos Sneider Tamás lehet a Ház egyik alelnöke. Véglegessé vált, hogy nyolc párt indul az EP-választáson, amelyre bemutatta programját az MSZP is.
Csak nyolc EP-induló

Megegyeztek a pártok az új parlamenti bizottsági struktúráról: 15 testület alakul, amelyből tízet vezethetnek a kormánypártok, ötöt az ellenzék. A nemzetbiztonsági bizottság elnöki posztját - amelyre az MSZP és a Jobbik is jelezte igényét - a szocialisták kapták, csakúgy, mint a költségvetési bizottságét. A Jobbik is két testületet vezethet majd, a kulturálist - ennek elnöke Novák Előd lehet - és a vállalkozásfejlesztésit.

 

Utóbbi eredetileg nem szerepelt a Fidesz által javasolt 14 testület között, ám végül ezt is felvették az állandó bizottságok közé. A fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke lesz, a többi bizottsági elnöki posztra a kormánypártok delegálnak képviselőt. Megegyezés született a bizottsági alelnökök számáról és a testületek létszámáról is, így az Országgyűlés akár már a május 6-ai alakuló ülésen létrehozhatja az új bizottsági struktúrát.

 

Az MSZP elfogadhatónak tartja a létrejött bizottsági struktúrát - mondta Mesterházy Attila. Az MSZP egy parlamenti alelnöki, két jegyzői és egy Interparlamentáris Unió alelnöki posztot is kap, továbbá nyolc bizottsági alelnökük lesz. Mesterházy szerint több bizottsági posztot kaptak, mint amire számítottak, ennek megfelelően gondolják újra a frakcióban személyi javaslataikat. Elmondta, a tanácskozáson elhangzott olyan mondat, ami azt erősíti, továbbra is heti ülésezés lesz. Nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy elfogadható jelöltnek tartják-e a jobbikos Sneider Tamást a parlament alelnökének. Ugyanakkor Rogán Antal a Fidesz nevében nem kívánt állást foglalni Sneider jelöléséről, ezt majd csak akkor teszi meg, amikor a frakciók írásban leteszik az asztalra a javaslatokat.

 

A cikk a népszava.hu-n folytatódik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
3    +    1    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.