Charles Gati: Orbánék elhiszik saját propagandájukat
Nem sző összeesküvést és nem szervez magyarországi puccsot térségünk legismertebb amerikai szakértője. Charles Gati ugyanakkor felhívja a figyelmet a német külpolitika változására, amelyet szerinte Budapestnek is észre kellene vennie: már nem olyan megértőek Vlagyimir Putyinnal és rendszerével, mint korábban. Népszabadság interjú.
Charles Gati: Orbánék elhiszik saját propagandájukat

- Örvendeztesse meg hazai barátait! Tényleg Ön lesz az USA új budapesti nagykövete?

 

- A hír nem amerikai forrásból, hanem a budapesti Magyar Hírlapból ered. Nem is eredeti, újabban minden amerikai választás után megírják. Azonban ahogy eddig se volt, úgy most sem igaz. Semmilyen nagyköveti listán nem voltam és nem vagyok rajta. Továbbá, ha ez bármit is számít, nem is érdekel az állás. Hosszabb ideje dolgozom egy általam szerkesztett köteten – a címe: ZBIG: The Strategy and Statecraft of Zbigniew Brzezinski –, ez az első könyv Zbigniew Brzezinskiről. Nagyszabású bemutatóján október közepén négy felszólaló lesz: egy volt amerikai külügyminiszter, egy korábbi honvédelmi miniszter és két egykori nemzetbiztonsági főtanácsadó. A négyből egyébként három republikánus, egy demokrata párti. A könyvbemutatón Brzezinski és én is kiselőadást tartunk. A hírlapi kacsa rejtett célja alighanem az, hogy miután a Fehér Ház majd valaki mást küld Budapestre, a magyar kormány újabb nagy sikeréről lehessen írni. Elvégre sikerült megakadályozni, hogy egy „közismerten” balliberális, magyarellenes, rosszindulatú embert nevezzenek ki.- Alighanem már az első jelzővel is tudna vitatkozni.

 

- Valóban, életem során a különböző amerikai választásokon felváltva szavaztam hol republikánus, tehát konzervatív, hol demokrata párti, tehát liberális jelöltekre. Nyilván azért kerültem a Kövér-Orbán csoport feketelistájára, mert igen jó, baráti kapcsolatot ápoltam velük még akkor, amikor tőlem igencsak balra álltak. A Fideszhez közel álló Századvég Alapítvány két könyvem magyar fordítását is kiadta. Az egyiket Orbán Viktor lektorálta, a másikat Kövér Laci. Azért is vagyok a bögyükben, mert emlékszem rájuk, kedveltem őket, de én nem változtam meg a magyar politikai élet úgynevezett szükségletei szerint. Nyilván ez az, amit nem tudnak elviselni.

 

A Charles Gati-val készített interjút teljes terjedelmében a nol.hu oldalon olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
8    -    7    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.