Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Botka: itt az idő, hogy elzavarjuk a kormányt

MSZP  ─   Hír  ─   2017. május 02. 09:41   ─   2022. október 19. 22:33

Botka: itt az idő, hogy elzavarjuk a kormányt
Tüntetés-hangulat uralkodott a Városligetben már délelőtt is, ahol minden a kormányváltásról szólt.– Itt az idő, hogy elzavarjuk a kormányt! Itt az idő, hogy elzavarjuk azokat, akik megnyomorítják ezt az országot, akik ellopják a pénzünket, akik megnyomorítanak minket – mondta Botka László a Városligetben. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje az MSZP majálisán arról beszélt, hogy megélhetési minimum bevezetésére van szükség, esélyegyenlőségre, tisztességre, a melósok megbecsülésére. Azt mondta, "Orbán országlásának legyen végre vége, szüntessük meg a nemzeti nyomor rendszerét!" Szeged polgármestere szerint a jelenlegi kormány nem a nép kormánya, nem becsüli meg a melósokat, magas ívben tesz a bérből és fizetésből élőkre. Baloldali fordulatra, baloldali kormányzásra van szükség – mondta. Botka szerint be kell vezetni a megélhetési minimumot, amelyre a magyar állam vállal garanciát mindenkinek, aki ledolgozta a magáét, és akinek legális bejelentett munkája van. Ez alá nem lehet menni sem nyugdíjakban, sem fizetésekben – hangoztatta, egyúttal részleteiben is feltárta a szombati Szép Szó mellékletünkben is bemutatott munkaügyi programját, s beszélt adóterveiről is. "Igenis fizessenek a gazdagok" – jelentette ki, s elmondta: országjárása során rengeteg nyomorral találkozott, s az embereknek bizony joggal viszket a tenyerük, a változásra igenis van igény az országban.

 

Hasonlóképp beszélt Molnár Gyula is: a pártelnök szerint nincs idő, most kell kormányt váltani. Molnár elmondta: az orbáni kormányzás hét éve alatt szinte minden társadalmi csoport rosszul járt. Beszámolt az egy hónapos országjárásukról, azok tapasztalatairól, s levonta a konzekvenciát: a Fidesz leváltható, az ország megjavítható. Azt mondta: a Fidesz kormányzása kudarc, Orbán Viktor azonban megpróbálja másra fogni a kudarcot.

 

Őt követve Botka azt mondta: az oroszok, a tankok után az álomgyilkosok jöttek, így lettek a magyarok vesztesei a kétezres éveknek. "Nemcsak az álmainkat gyilkolták meg, de a jövőnket is felélték azok, akik állítólag a nép szolgálatára esküdtek fel. "Az álmaink a Fidesz kezében rémálommá váltak." Botka sorolta a lenyúlásokat, a korrupciós ügyeket, s úgy összegzett: "itt az idő, hogy elzavarjuk az álomgyilkosokat!" Az MSZP miniszterelnök-jelöltje szerint elemi erejű a társadalmi ellenállás, a Fidesz nagyurai meg is rettentek ettől, nem véletlenül. "Takarodjon a Fidesz, az életünkből és a magánéletünkből!" - szólította fel a kormánypártot Botka. Szüntessük meg a nemzeti nyomor rendszerét, tegyünk igazságot! - mondta, hozzátéve: szerinte igenis csökkenteni kell a vagyoni különbségeket, ha fel akarunk zárkózni, a Nyugathoz, a világ sikeres feléhez. A jelenlegi kormány nem a nép kormánya, nem becsüli meg a melósokat, "magas ívben tesz" a bérből és fizetésből élőkre - fogalmazott. A Városligetben több ezer ember hallgatta végig Botkát, az MSZP rendezvénye mellett több száz sátorban, lényegében minden ellenzéki párt gyűlést, május elseji ünnepséget tartott.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható.