Bizniszpártok és eltűnt milliárdok
A költségeket vizsgáló civilek szerint óriási visszaélések történhettek az áprilisi országgyűlési választáson induló kamupártoknak juttatott állami támogatásokkal.
Bizniszpártok és eltűnt milliárdok

„A kamupártokra hullott állami pénzeső kilencven százalékának a sorsa egyelőre ismeretlen” – ez az egyik legsúlyosabb megállapítása a Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Atlatszo.hu által a kampányfinanszírozásról készített kutatásnak, amelynek eredményeit a napokban tették közzé.

 

A civil szervezetek megpróbáltak utánajárni, hogy az országgyűlési választásokon induló pártok mennyit költöttek kampányra, miként használták fel az adóforintokat.

 

A felmérésben – az eredmények ismeretében kijelenthető, korántsem oktalanul – kiemelt figyelmet szenteltek a kis pártoknak: igazolódott, hogy az új szereplők többségét nem véletlenül tartották a szakértők az első perctől kezdve bizniszpártnak.

 

A kutatás készítői – jelezve, hogy a bőkezű állami kampánytámogatás bevezetésének megjósolható következménye volt a tucatnyi törpepárt színre lépése – úgy számították, ezek a szervezetek összességében majdnem négymilliárd forintot kaptak azért, hogy sikerült országos listát állítaniuk. (Nem mellékes körülmény: több párt esetében mind a napig erős a gyanú, hogy a listaállításhoz szükséges támogatói aláírásokat nem tisztességes módon gyűjtötte össze.)

 

Az, hogy mi lett ennek a négymilliárd forintnak a sorsa, ma még nem egészen világos. A kutatás készítői – szakértők, önkéntesek, valamint sajtófigyelő és közvélemény-kutató cégek segítségével – folyamatosan keresték, nyomon követték és beárazták a kampányban az egyes pártok akcióit, rendezvényeit, szórólapjait, hirdetéseit.

 

A teljes cikk a nol.hu-n olvasható.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    -    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.