Berágott a Fidesz: reszkess, sajtó!
A rapid törvényalkotás egyik iskolapéldáját hozza a Fidesz: Rogán Antal frakcióvezető csak hétfőn jelentette be, hogy törvényt szigorítanának a bajai videó-hamisítással kapcsolatban és láss csodát: a sajtót revolverező javaslat már tegnap a parlament előtt volt.
Berágott a Fidesz: reszkess, sajtó!

Még meg sem száradt a tinta a parlamenti jegyzőkönyveken, amelyekből kiolvasható Rogán Antalnak, a Fidesz frakcióvezetőjének hétfőni bejelentése, miszerint a bajai videóhamisítás ügyében módosítani kívánják a büntető kódexet, a jeles honatya már be is adata az országgyűlésnek a törvénymódosító javaslatát. Rogán javaslatára bővülne a Büntető törvénykönyv a "Becsület csorbítására alkalmas hamis hang- vagy képfelvétel készítése" tétellel. 

 

A tervezet egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetné azt, aki "abból a célból, hogy más vagy mások becsületét csorbítsa, hamis, hamisított vagy valótlan tartalmú hang- vagy képfelvételt készít". Ennek a dupláját, vagyis két évet ülhet az, aki mindezt "hozzáférhetővé teszi". Három évnyi sittre számíthat, aki nagy nyilvánosság előtt, vagy jelentős érdeksérelmet okozva teszi közzé a hamis felvételt.A bajai videót nyilvánosságra hozó hvg.hu indokolhatta a tervezet utolsó pontját: "Aki más, vagy mások becsületének csorbítására alkalmas hang- vagy képfelvételt úgy hoz nyilvánosságra, hogy gondatlanságból nem tud arról, hogy a hang- vagy képfelvétel hamis, hamisított, vagy valótlan tartalmú, vétség miatt egy évig terjed ő szabadságvesztéssel büntetendő." (Az eset után Gavra Gábor főszerkesztő távozott a lap éléről.)

- Nem kizárólag az újságok ellen szól az utolsó pont, de a nyilvánosságra hozatalnak a leggyakoribb formája a sajtóban történő megjelentetés - mondta lapunk megkeresésére Kárpáti Miklós ügyvéd, több médium jogásza. - A javaslat alapvető problémája, hogy a gondatlanság kérdésének megítélése nagyon szubjektív. Így pedig egyáltalán nem illeszkedik a büntetőjog egzakt fogalmi tárába.

 

A teljes cikket a Stop.hu-n olvashatják el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
6    *    6    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.