Bemutatta Kelet-Magyarország programját az MSZP
Az MSZP március végi kongresszusának megbízásából elkészített Kelet-Magyarország programot szerdán kihelyezett elnökségi ülést követően mutatták be Kazincbarcikán.
Bemutatta Kelet-Magyarország programját az MSZP

A programot Mesterházy Attila pártelnök, Gúr Nándor, a párt alelnöke és Baja Ferenc, a Szocialista Platform elnöke mutatta be.

 

A program kidolgozását a keleti országrész folyamatos, az Orbán-kormány alatt egyre gyorsuló leszakadása tette szükségessé. A Fidesz kormányzása következtében az amúgy is hátrányos helyzetű megyékben a társadalmi különbségek riasztó méretű növekedésével kellett szembesülnünk. Ezért az MSZP olyan, speciálisan Kelet-Magyarországnak szóló javaslatcsomagot dolgozott ki, amely hazánk egyre nagyobb hátrányokkal küzdő megyéinek felzárkóztatására ad újszerű, baloldali válaszokat.

 

A MSZP Kelet-Magyarország programját az érintettek bevonásával, a megyei pártszervezetek tagjai és helyi szakértők javaslatai alapján állította össze. A stratégia a keleti régiót leginkább érintő 5+1 kihívásra kíván választ adni: a társadalmi feszültségek csökkentésére, a keleti országrész felzárkóztatásának lehetőségeire, a munkahelyteremtésre, az egészségügyhöz és oktatáshoz való hozzáférés kérdésére, a szegénység mérséklésére és a régiós öntudat megerősítésére.

 

A program újszerűsége, hogy tudatosan szakít olyan korábban kőbe vésett, de eredménytelennek bizonyuló elvekkel, mint a pozitív diszkrimináció tilalma, vagy azzal az elgondolással, hogy ami az országnak általában jó, az a keleti régiónak is automatikusan kedvező lesz. Ehelyett a keleti országrész speciális kezelésére, felzárkóztatására, az itt élő emberek életkörülményeinek javítására helyezi a hangsúlyt. Az MSZP szerint Kelet-Magyarország problémái nem oldhatók meg anélkül, hogy jelentős támogatást kapjon a térség, és különleges elbánásban részesüljenek a régióban dolgozó munkavállalók és a munkahelyeket teremteni képes vállalkozások.

 

Az MSZP számára a Kelet-Magyarországgal kapcsolatos munka ezzel nem ért véget. A programalkotás következő fázisában a keleti országrészről szóló átfogó javaslatokat először megyei, majd választókerületi szintre is lebontja és alkalmazhatóvá teszi a párt. Emellett az MSZP ágazati programokat is készít a feszültségcsökkentés és rendészet, a felzárkóztatás, a munkahelyteremtés, a közszolgáltatások, a szociálpolitika területein. A Magyar Szocialista Párt számára a keleti országrész sorsa nem politikai kérdés, hanem olyan feladat, amelynek megoldásán Magyarország jövője múlik.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
7    +    2    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.