Bárkitől megvonhatnák a szavazati jogot?
Bármely cselekvőképes magyar állampolgár választójogát elvonhatóvá tenné a kormány arra hivatkozva, hogy nem érti elég pontosan a politika kérdéseit, vagy nem képes racionális döntéseket hozni - írta Verdes Tamás, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) munkatársa egy, a parlament előtt lévő kormánypárti javaslatra hivatkozva.
Bárkitől megvonhatnák a szavazati jogot?

A választásirendszer.hu-n megjelent elemzés szerint a kabinet "láthatóan nem észleli problémaként azt a tényt, hogy jelenleg mintegy 50 ezer embert fosztanak meg a választójoguktól csak azért, mert fogyatékosok", hiszen az új választási eljárási törvényben is rögzítené az idevágó passzust, mely szerint azon gondnokság alá helyezett állampolgárok nem szavazhatnak, akikről a bíróság kimondja, hogy ezen a területen is korlátozni kell cselekvőképességüket. Az, hogy a bíróságok ilyetén felhatalmazása jogsértő, közhely - fogalmazott Verdes felidézve, hogy milyen nemzetközi kötelezettségeit szegi meg a magyar állam.

 

Csakhogy az Orbán-kormány nem "csak" a fogyatékkal élők között szelektálná ki az alkalmas és alkalmatlan választópolgárokat, de általánosságban is leválasztaná a választójogtól való megfosztás lehetőségét a gondnokság alá helyezési eljárásról. A javaslat ugyanis bármely, egyébként gondnoksági eljárás kezdeményezésére jogosult állampolgárnak megadná a jogot arra, hogy egy másik, "nagykorú személy választójogból való kizárását" kérje. "Bárhogyan is nézzük, ez a mondat azt jelenti, hogy családtagok és rokonok, gyámhivatalok és az ügyészség jogosultságot szereznek arra, hogy kezdeményezzék bármely cselekvőképes nagykorú személy választójogának elvételét arra hivatkozva, hogy a választáshoz szükséges belátási képességgel nem rendelkezik" - fogalmazott Verdes. A jogvédő szerint ráadásul ez a lehetőség nem mond ellent az alaptörvénynek sem, hiszen abban is az áll: a választójog egy választópolgár "belátási képességének korlátozottsága miatt" vonható meg.

 

A teljes cikk a népszava.hu-n olvasható el.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
0    *    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.