Balra zárhat az ország
Az egyéni választókerületek mintegy felében eséllyel indulhat harcba az ellenzék jelöltje a kormánypártok emberével szemben. Legalábbis a Republikon Intézet felmérése szerint erősen fakul az ország narancsszíne, illetve Budapest megint erős bástya lehet és nem rés - szemben a jelenlegi ciklussal.
Balra zárhat az ország

A XIII. kerületet tarra vágja, Csornán viszont esélyes sincs labdába rúgni az ellenzéknek - ez a két település a kezdő és a záró tétele a Republikon Intézet azon listájának, amelyik a választókerületek erősorrendjét (az oppozíció szemszögéből) kívánja megmutatni. Az alábbi lajstrom a közös ellenzéki jelöltek várható szereplését mutatja, és egyben egyben „nyerhetőségi” lista: minél előbb szerepel egy körzet a listán, annál nagyobb az esély arra, hogy ott az ellenzéki jelölt fog győzni. A sorrend a közös jelölt és a Fidesz-jelöltje közötti várható támogatottság-különbség alapján állt össze - az egyéni körzet mandátuma ugyanis e két induló között fog eldőlni, a Jobbik jelenlegi támogatottsága alapján nem szól bele az egyéni mandátumok küzdelmébe.

 

A Republikon Intézet arra is képes, hogy meghatározza a szinte biztosan nyerhető és a valószínűleg nem nyerhető körzeteket is: azokról a választókörzetekről van itt szó, amiket egy egyértelmű vereség esetén (35 százalékos eredmény, a Fidesz 50 százalékával szemben; a táblázatban pirossal jelölve) is lényegében biztosan nyerne a baloldal. A táblázat alsó harmada –narancssárgával színezve –mutatja azokat a körzeteket, amiket valószínűleg még egy stabil győzelem (47 százalék a közös listára, 38 százalék a Fidesznek) esetén sem tudna megnyerni a baloldal. Mindazonáltal az alábbi sorrend becslés, ami a pártok területi támogatottságán alapul, az egyéni jelöltek személye – vagy más, egyelőre nem ismert politikai esemény – hozhat olyan változást, mely a sorrendet módosíthatja és így a végső eredmény a fentiektől eltérően alakulhat.

 

A cikk folytatása és a táblázat a népszava.hu-n tekinthető meg.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
4    +    0    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.