Bajnai: elfogadjuk az MSZP javaslatát
Egy óra alatt létre lehet hozni az ellenzéki szövetséget, ahhoz csak még egy óra tárgyalás és jóindulat kell – mondta hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján az Együtt-PM választási szövetséget vezető Bajnai Gordon.
Bajnai: elfogadjuk az MSZP javaslatát

Ennek érdekében elfogadják Mesterházy Attilának, a szocialisták elnök-frakcióvezetőjének pénteken ismertetett, a 106 egyéni körzet felosztására vonatkozó javaslatát, és ezt minden további alkudozás nélkül tárgyalási alapnak tekintik.

 

Bajnai Gordon úgy folytatta: ha a szövetség létrejött, a közös miniszterelnök-jelölt személyét úgy kell kiválasztani, hogy a választók legszélesebb körének véleményét vegyék figyelembe.Szavai szerint ehhez egy gyors, olcsó, ellenőrizhető és kívülről nem manipulálható megoldást kell alkalmazni. Hangsúlyozta, az Együtt-PM emiatt egy rövid, mozgósító jellegű kampányt követő nagymintás közvélemény-kutatást javasolt pénteken. Miután Mesterházy Attila arról beszélt, hogy közvetlenül is be kell vonni a választókat, az Együtt-PM kíváncsian várja az MSZP-nek azt a javaslatát, amelyik megfelel az összes felsorolt kritériumnak - mondta az Együtt-PM vezetője.

 

Bajnai Gordon a Mesterházy Attilával folytatott pénteki megbeszélés óta történteket értékelve közölte, véleménye szerint sikerült előrelépni, tisztázódtak az álláspontok. Ma egyetértés van abban, hogy a miniszterelnök-jelöltség kérdését "ki kell emelni a zárt ajtók mögötti alkudozásból", az ellenzéki szövetség kérdését a lehető leggyorsabban le kell zárni, aztán pedig a választók bevonásával ki kell választani az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét - tette hozzá.

 

Minden józan, higgadt, a megoldást kereső hang segíti a megállapodást – reagált a szocialista Botka Lászlónak arra a javaslatára, hogy mind a 106 egyéni körzetben tartsanak előválasztásokat, de ezek csak a kormányfőjelöltről szóljanak.

 

Bajnai Gordon azt is elmondta, nem látja értelmét annak, hogy egy pénteken megtett javaslatot bármilyen indulat miatt a múltnak tekintsenek. Ezzel arra a felvetésre felelt, amelyik szerint miután Mesterházy Attila pénteki sajtótájékoztatóján ismertette az egyéni választókerületekre vonatkozó korábbi szocialista javaslatot, azt mondta, hogy azt már tárgytalannak tekintik.

 

Azt is kijelentette, habár úgy gondolja, hogy az általa képviselt koncepció jelenti a megoldást "Orbán Viktor leváltására" és egy jobb Magyarország megépítésére, saját ambícióit alárendeli az ellenzéki megállapodás létrehozásának. Felhívta a figyelmet arra, hogy javaslatában az is szerepelt, ha alulmarad egy objektív kiválasztási folyamatban, akkor kész támogatni azt a közös miniszterelnök-jelöltet, aki bírja a többség bizalmát.

 

Az Együtt-PM vezetője azt is közölte, hogy a pénteki találkozó óta nem beszélt Mesterházy Attilával.

 

Arra a felvetésre reagálva, hogy felkészültek-e egy olyan verzióra, amelyikben az MSZP nemet mond a javaslataikra, azt mondta: egy komoly szervezetnek kell, hogy legyen forgatókönyve minden eshetőségre, de az a közös célunk, hogy a választóink érdekeit szolgáljuk, és létrehozzunk egy olyan ellenzéki szövetséget, amelyik képes Orbán Viktort leváltani.

 

A teljes cikket az atv.hu közli.

 

idézet

Botka László

Óriási a tét, 2018-ban le kell váltanunk a kormányt, mert ez az utolsó esélyünk, hogy szabadon választassunk.
Előző
Következő
Önnek is van véleménye? Gyorskomment!
0
 
 

Hátralévő karakterek száma:
Válaszoljon a kérdésre: *
1    -    3    =    


Megjegyzés: A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.