Baloldali.hu - A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának
A társadalom baloldalának

Baja Ferenc gondolatai Horn Gyuláról

MSZP  ─   Hír  ─   2013. július 05. 13:08   ─   2022. október 19. 22:33

Baja Ferenc gondolatai Horn Gyuláról
Magam, aki négy éven át miniszterként és pártunk választmányának elnökeként dolgozhattam Gyula mellett, egyfelől, mint már írtam mesteremre s barátomra tekintettem rá.De túl ezen: mély meggyőződésem volt mindig is, hogy minden tévedés, nehézség ellenére az egy olyan ciklus volt, amikor Magyarország a siker, a modernizáció, a progresszív jövő alakításának lehetőségét élte meg. S éppen ezért: Horn Gyula a rendszerváltás utáni miniszterelnökök közül messze a legjobban teljesítő kormányfő volt.

 

Bevallom, felemelő érzés látni, olvasni, hogy most mennyien érzik hasonlóképp, fiatalok is, olyanok is, akiknek egyébként világlátása messze volt Hornétól.
Számtalan ezt erősítő olvasmányélményemből hadd emeljek csak ki egyet:

 

http://444.hu/2013/06/20/a-harmadik-magyar-koztarsasag-nyolc-legjobb-miniszterelnoke/

 

(Mindennek persze van egy olyan olvasata is, hogy mindannyiunk - mindannyiunké, akik a politika résztvevői vagyunk, bármelyik oldalon is álljunk - a felelőssége, hogy nem tudtuk azóta se ezt a szintet megütni. Erről azonban Ő biztosan nem tehet.)
Jó érzés volt az Országházban megélni, hogy a plenáris ülésen napirend előtt méltóképp emlékezett meg a Ház Horn Gyuláról.

 

Kövér László, az Országgyűlés elnöke nem adta át másnak az elnöki pulpitust, hanem maga vezette az ülést és méltatta az egykori miniszterelnököt, majd egyedül Mesterházy Attilának adta át a szót.

 

Mesterházy Attila pedig arról beszélt, hogy Gyula kiváló politikai és taktikai érzékével helyes célokat tűzött ki, és azokat el is érte. Ezért lehetett a rendszerváltás utáni Magyarország legsikeresebb miniszterelnöke.

 

A megemlékezésen jelen volt Orbán Viktor is.

 

Igen, jó érzés volt látni, hogy a miniszterelnök és a házelnök is méltó tudott lenni Horn Gyula emlékéhez.